Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, evo šta nas čeka

Čak i proljeće obara rekorde

26.04.2024. 09:40
  • Podijeli:
hrvatska-ljeto-more-plaza-foto-sreckoniketic-pixsell.jpg Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Polako se približavamo ljetu. Otprilike mjesec i pol dana prije kraja proljeća meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je svoju prvu dugoročnu prognozu za ljeto. Ovaj se servis u prognozi za ljeto, kada je riječ o Evropi, fokusirao na dva glavna i najviše korištena modela - ECMWF i UKMO.

ECMWF model

ECMWF model se smatra najpouzdanijim iako meteorolozi napominju da se nijedan sistem dugoročne/sezonske prognoze ne može nazvati potpuno pouzdanim jer promatraju samo trendove i način na koji se vremenski obrasci razvijaju tokom dužih razdoblja. No ECMWF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti.

Ovaj model za gotovo cijelu Evropu predviđa iznadprosječne temperature i to za 0.5 do 2 Celzijeva stepena. Najveće temperaturne anomalije i najveće šanse za dugotrajne toplinske valove očekuju se u centralnim i južnim dijelovima Evrope, prenosi Index.hr..

Predviđa se da će prosječna ljetna temperatura biti između jednog i dva stepena viša od uobičajene za to doba godine.

Što se tiče količine padavina, ECMWF model diljem Evrope predviđa sušnije uvjete od prosjeka. Najviše padavina očekuje se nad sjevernim dijelovima kontinenta. Najmanje padavina očekuje se na jugu Evrope.

Model Meteorološkog zavoda Ujedinjenog Kraljevstva UKMO

Drugi model koji koristi Severe Weather Europe je model Meteorološkog zavoda Ujedinjenog Kraljevstva UKMO.

Ovaj model se, piše Severe Weather Europe, u svojim prognozama poprilično razlikuje od ECMWF modela. Prema UKMO modelu najviše toplotnih valova očekuje se na istoku i sjeveru Evrope. Anomalije se vide i na zapadu, ali su ipak najizraženije na istoku.

Prema ovom modelu očekuje se da će temperature biti 0.5 do 1 Celzijev stepen više od prosječnih za to doba godine.

Što se tiče padavina, ovaj model predviđa da će na zapadu i jugu Evrope količina oborina biti unutar prosjeka za ljeto ili nešto niža. Najviše padavina očekuje se na krajnjem sjeveru Evrope.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()