Naučnici "uzgojili" dijamante za samo 150 minuta

Nova metoda

02.05.2024. 06:45
  • Podijeli:
Tan2023-11-0723272609_5 plavi dijamant blu royal diamond Martial TrezziniKeystone via AP-654b4b6747cf0.webp Foto: Tanjug/Martial Trezzini/Keystone via AP

Prirodnim dijamantima potrebne su milijarde godina da se pri ekstremnom tlaku i temperaturama formiraju duboko pod zemljom. Sintetički dragulji se mogu stvoriti mnogo brže, no taj proces traje više dana do nekoliko sedmica. 

Stručnjaci su putem nove metode, koja se temelji na mješavini tekućih metala, uspjeli "uzgojiti" umjetne dijamante za par sati, bez potrebe za ekstremno visokim pritiskom.

Mada se proces i dalje provodi pod izuzetno visokim temperaturama (oko 1000°C), kontinuirani dijamantni film se formirao u samo 150 minuta i pri pritisku od 1 atm (standardna atmosfera). Radi se o pritisku kojeg osjećamo na srednjem nivou mora, odnosno koji je na desetke hiljada puta manjem nego što je inače potrebno.

Naučnici s Instituta za temeljnu znanost u Južnoj Koreji smatraju da se cijeli proces može dodatno poboljšati što bi moglo dovesti do proboja u proizvodnji sintetičkih dijamanata. Stručnjaci su i prije eksperimentirali s otapanjem ugljika prilikom proizvodnje dijamanata.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()