Ponovo će vozovi prema Varešu prevoziti rude

Voz će saobraćati od Vareša do Podlugova, odnosno do luke Ploče.

12.12.2023. 21:52
  • Podijeli:
zeljeznice-fbih-anadolija.jpg

Tekst je ažuriran 15. januara 2024. godine. Promijenjen je probitni naslov koji je glasio “Nakon 31 godinu ponovo će saobraćati vozovi prema Varešu, prevozit će rude”, korigovan je naslov u “Ponovo će vozovi prema Varešu prevoziti rude”.

Portal Raskrinkavanje svojom detaljnom analizom ukazao nam je na propust gdje se iz naslova nije moglo zaključiti da će vozovi saobraćati od 14. decembra prema Varašu zbog prijevoza rude, a ne putnika.

Od četvrtka, 14. decembra 2023, ponovo će do Vareša saobraćati voz, a razlog za to jeste skori početak eksploatacije mineralnih resursa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Željeznička pruga Podlugovi – Vareš ponovo je uvedena u saobraćaj 14.12.2023. godine i koristit će se isključivo za teretni saobraćaj, odnosno, za prevoz mineralnih resursa koje će britanska kompanija Adriatic Metals eksploatisati iz ovog dijela BiH. Proizvedeni koncentrati ruda će se željeznicom prevoziti od Vareša do Podlugova, odnosno do luke Ploče, a zatim prema ljevaonicama širom Evrope i dalje.

Voz će saobraćati od Vareša do Podlugova, odnosno do luke Ploče. Vožnja od Vareša do Podlugova trajat će jedan sat, dok će do Ploča trajati osam sati. Do Ploča će sedmično saobraćati pet vozova.

Redovni putnički vozovi na ovoj pruzi saobraćali su do 1992. godine. Poslije rata, na pruzi se obavljao teretni promet i saobraćali su turistički putnički vozovi do 19.08.2013. godine, kad je pruga zatvorena. Razlog zatvaranja bila je ogromna materijalna šteta na pruzi i tunelima, prouzrokovana vremenskim nepogodama (klizištima i odronima).

Dakle, nije sasvim tačno da je u decembru 2023. godine ponovo uspostavljen saobraćaj ovom prugom nakon 30 godina. Tri decenije pauze odnosi se na redovni putnički saobraćaj, ali on nije uspostavljen, budući da se pruga zasad koristi samo za teretni saobraćaj.

Čišćenje ove dionice pruge je ugovorno dodijeljeno britanskoj kompaniji Adriatic Metals koja će na području Vareša eksploatisati srebro, cink i olovo.
 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()