Milioni Somalaca na ivici gladi: Suša dodatno pogoršala situaciju

Somalija je uspjela da spriječi zvaničnu deklaraciju o gladi prošle godine zahvaljujući ogromnom prilivu humanitarne pomoći, ali tragedije poput Omarove i dalje traju

04.05.2023. 12:54
  • Podijeli:

Najgora suša u istočnoj Africi u posljednjih 40 godina primorala je milione Somalaca da napuste svoje domove. Pet uzastopnih sezona bez kiše, gurnulo je krhku naciju na ivicu gladi, a ni ova godina vjerovatno neće biti mnogo drugačija.

„Živim u veoma teškim uslovima“, rekla je Khadijo Mohamed Omar izvan svoje kupolaste kuće napravljene od štapova i tkanine.

Ova 35-godišnja farmerka krenula je na jednonedjeljno putovanje krajem prošle godine, nakon što je dvoje njene djece umrlo od neuhranjenosti. Rodila je sedmo dete, dva mjeseca nakon što je stigla u sve veći kamp koji podržavaju Ujedinjene nacije.

Mala beba živela je samo osam dana.

Somalija je uspjela da spriječi zvaničnu deklaraciju o gladi prošle godine zahvaljujući ogromnom prilivu humanitarne pomoći, ali tragedije poput Omarove i dalje traju.

Čak i bez proglašenja gladi, u Somaliji je 2022. godine registrovano 43.000 smrtnih slučajeva, koji su direktna posljedica suše, otkrili su istraživači. Polovina je bila među djecom mlađom od pet godina.

"Nismo van šume što se tiče gladi. Uspjeli smo da je zadržimo na odstojanju prošle godine. Ali moramo više da radimo, da učinimo više da spriječimo glad", rekla je Sindi Mekejn u svojoj prvoj humanitarnoj akciji, koja putuje kao izvršni direktor Svjetskog programa za hranu (VFP).

Humanitarne organizacije poput VFP-a vjerovatno će imati manje sredstava ove godine, jer su donatorska sredstva slaba.

Uprkos smanjenom finansiranju, izazovi s kojima se Somalci suočavaju biće isti. Prognoze Međuvladine agencije za razvoj pokazuju da postoji 50 odsto vjerovatnoće da će padavine ove sezone biti ispod prosjeka.

Prema aprilskim podacima SvJetske banke, Cijene kukuruza povećane su za 23 odsto na godišnjem nivou.

Ujedinjene nacije apelovale su da se za pomoć 7,6 miliona Somalaca ove godine prikupi 2,6 milijardi dolara – ali je do sada prikupljeno samo 609 miliona dolara.

Nažalost, kako se očekuje, globalni pad ekonomije, dugotrajni uticaji pandemije i broj globalnih kriza, uključujući rat Rusije i Ukrajine, samo će dodatno smanjiti budžet za pomoć. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()