Milan Vučković NN lice bez ličnih dokumenata i osnovnih ljudskih prava: Gdje je sistem zakazao?

Više detalja donosi Lejla Džin.

11.03.2024. 22:35
  • Podijeli:

Ove napuštene ruševine su dom. Dom jednog čovjeka, beskućnika više od dvije decenije. Unutrašnjost zapuštena, zidovi crni, a umjesto prozora najloni. Milan Vučković kaže, za bolje ne zna. Svoju oazu, kako je zove, ne želi da napusti ali želi kuhanu hranu, šporet koji grije, prozore i to života što mu je ostalo, dostojanstveno da proživi.
‘’U onoj tamo prostoriji sam bio. Nije bilo zatvoreno, otvoreno. Hladno, ložio vatru dole. Nema, niko me nije gledao,’’ riječi su Milana Vučkovića.

Milan Vučković ima 71 godinu. Rođen je u Glini u Hrvatskoj odakle je i izbjegao. I tada počinju njegovi problemi. Unazad 30 godina živi na području Prijedora. On je čovjek sa imenom ali bez identiteta. Nema niti jednog dokumenta, pa samim tim, ne može da ostvari niti jedno osnovno ljudsko pravo. 
‘’Ništa, to je sve ostalo i zapaljeno. Ništa, ja sam jedva živu glavu izvukao,’’ tvrdi Vučković.

Nadležni Centar za socijlani rad u Prijedoru prvi put za slučaj ovog čovjeka, saznao je 2019. godine. 
‘’Tada u razgovoru mi saznajemo da isti nema dokumenta, nema državljanstvo. Tada smo ga pomogli sa osnovnim namirnicama, a zatim se onda uključuju i neke humanitarne organizaije,’’ rekao je Dejan Panić socijalni radnik u Centru za socijalni rad Prijedor.

Centar je uputio pismeni zahtjev Matičnom uredu Glina, 11. decembra 2019. godine, kako bi dobio neophodne informacije. Pošiljka je zaprimljena u Pošti, pet dana kasnije. Od tada do danas prošlo je pet godina, a iz ove institucije tvrde da nisu dobili odgovor. Zbog težine svoje životne priče, Milan je izabrao ovakav način života. Narušenog je zdravlja ali ljekaru ne može jer je on NN lice. Ljekarske preglede do sada je obavljao uz pomoć dobrih ljudi jer … 
‘’Ne ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu čak mislim da je za zdravstvenu zaštitu potreban matični broj, tako da on nema matični broj ovdje kod nas. Mi smo tražili opet kažem iz Gline izvod iz Matične knjige rođenih ili uvjerenje o državljanstvu. Međutim, nismo dobili nikakav odgovor. Sad smo opet uputili urgenciju, pa ćemo vidjeti da li ćemo dobiti odgovor,’’  pojašnjava Panić. 
I mi smo se obratili Matičnom uredu Glina 31. januara ove godine, s pitanjem da li je Milan Vučković uopšte zaveden u njihove spise? Odgovor koji smo dobili glasi: 
''Člankom 43. Zakona o državnim maticama propisano je da izvaci iz državnih matica i potvrde o pojedinim podacima ili o pojedinim činjenicama upisanim u državne matice izdaju se na zahtjev osoba koja ima pravni interes. Krug osoba koje su ovlaštene pribaviti izvadak ili potvrdu ograničen je zbog zaštite privatnosti osobe na koje se odnosi upis.’’
Međutim, postavlja se pitanje ko je odgovoran? Iz Centra tvrde da su upite posalali na niz adresa od Republičkog sekreterijata za izbjegla i raseljena lica, Poreske uprave Republike Srpske kao i Službe za strance. Pitali smo i mi, kako da ovaj čovjek od NN lica zvanično postane Milan Vučković? Kao i da li se ovo lice nalazi u evidenciji Republičkog sekreteriajta za raseljena lica i migracije? Od 6. februara do danas, odgovore dobili nismo. 
Putem naših izvora iz Hrvatske provjerili smo određene podatke. Imena roditelja koje navodi Milan a kojima raspolaže i nadležni Centar su tačna. Neslužbeno saznajemo da Milan ima rođenog brata koji je nastanjen u mjestu njihovog rođenja, selu Klasnić kod Gline.
Daljnim istraživanjima dolazimo do nevjerovatnih podataka. Da se ovo lice, nalazi u Knjizi osoba nestalih na području Hrvatske koja je objavljena u maju 2015.godine. 
‘’Pod rednim brojem 1633 ime tražene osobe Milan Vučković. Datum i mjesto rođenja 1953. Donji Klasnić. Ime oca Milan. Nestao 05. avgusta 1995. godine u Dvoru,’’ – navedeno je u dokumentu koji je objavljen na internet stranici Hrvatski crveni križ.
Navedeni lični podaci poklapaju se sa podacima koji su poznati našoj redakciji. I dok se Milan Vučković u Hrvatskoj vodi kao nestala osoba u Republici Srpskoj je on NN lice. Lice na marginama, lice koje svi vidimo a ne postoji sem za ljude velikog srca. Da, Milan je čovjek sa imenom ali bez identiteta. Čovjek kojeg nijedna institucija ne prepoznaje. Čovjek koji nema osnovna ljudska prava a trebalo bi da ih ima kao i pravo na život dostojan čovjeka. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()