Kreće priča o legalizaciji marihuane u BiH

Kako ubrzati proces

22.11.2023. 22:08
  • Podijeli:
kanabis-marihuana-ulje-shutterstock.jpg

 Konferencija na temu 'Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe – kako ubrzati proces?', po prvi put na ovu temu u Parlamentarnoj skupštini BiH okupiće predstavnike brojnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Tu će, između ostaloga, biti predstavnici Savjeta ministara, parlamenata na različitim nivoima vlasti, ministarstava zdravlja, kliničkih centara u BiH, SIPA i Tužilaštva BiH, policije RS, FBiH i Brčkog, Agencije za lijekove i medicinska sredstava i drugih državnih agencija, zavoda, predstavnici akademske zajednice, farmaceuti, udruženja i inspekcija.

Tako se pokreće priča o kojoj se do sada tek ponešto moglo čuti iako se godinama govorilo o potrebi za uvođenjem marihuane u liječenje pogotovo u slučajevima oboljenja od malignih i autoimunih bolesti.

Kako se u Bosni i Hercegovini uvijek politika pita poslije struke, a struka nema ništa protiv, u godini pred izbore pitali smo političke stranke što misle o legalizaciji marihuane, prenosi Bljesak.info.

"Godine 2017. iz HDZ-a 1990 rečeno nam je kako su ''za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe uz primjerenu zakonsku regulativu koja će osigurati strogu kontrolu u proizvodnji i disturbaciji kako ne bi došlo do zlouporabe''. HDZ BiH nam je tada rekao kako nisu o tome raspravljali kao o stavci izbornog programa, a Demokratska fronta bi podržala ovu inicijativu.

SDP BiH naveo je tada kako se politička stranka ne treba se baviti treba li se legalizirati ili ne marihuana u medicinske svrhe ali smo stanovišta i to zagovaramo da treba napraviti ekspertni tim stručnjaka koji bi to odgovorio i koji bi rekao koliko je to opravdano. Iz SDA je rečeno kako u Programu SDA za tada predstojeće Opće izbore 2018. godine nije tretirano ovo pitanje, prenosi ovaj portal.

''U zavisnosti od inicijativa, odnosno njihove opravdanosti, nadležni Savjet SDA će razmatrati legalizaciju marihuane u medicinske svrhe nakon čega će zauzeti svoj stav, imajući u vidu moralne, etičke i sve druge aspekte'', rečeno je tada iz SDA.

Od svih stranaka, najdalje je pak otišla, Hrvatska republikanska stranka, koja tvrdi da se zalaže i za legalizaciju rekreativnog konzumiranja marihuane.

''Država bi imala još jedan izvor poreznih davanja, pokrenula bi se proizvodnja, upošljavanje ljudi, standardizirala bi se prodaja po pitanju sastava i kvalitete proizvoda, u konačnici zadao bi se udarac već dobro uhodanom i razvijenom crnom tržištu, čime bi se uštedjelo i na represivnom aparatu'', poručili su tada iz HRS-a.

Portal Bljesak.info proveo je i anketu pa je od 3.100 učesnika ankete njih 96 odsto reklo da je za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()