Konaković se sastao s Fajon: Za BiH ne postoji alternativa u ekonomskom smislu osim EU

Sretna sam i ponosna da je Slovenija igrala jako bitnu ulogu i pomagala proces, sarađivali smo u postupku i to ćemo raditi i dalje - poručila Fajon

25.03.2024. 13:55
  • Podijeli:
tanja fajon dino konakovic una-6601735e9c76d.webp Foto: UNA

Šefica slovenske diplomatije Tanja Fajon boravi u radnoj posjeti BiH. Sastala se sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem. 

Na konferenciji za novinare u društu Konakovića, poručila je da je sretna zbog Bosne i Hercegovine, ali i uloge koju je Slovenija imala da bi BiH dobila zeleno svjetlo. Iznijela je i svoje mišljenje da li BiH sa OHR-om, stranim sudijama i EUFOR-om može ući u EU.

“Lijepo je doći u grad kada vidite evropske zastave, čujete samo pozitivne priče i ushićenje ljudi u vezi historijskog početka. Sretna sam i ponosna da je Slovenija igrala jako bitnu ulogu i pomagala proces, sarađivali smo u postupku i to ćemo raditi i dalje. Otvaranje pregovora je težak postupak i nije bitan samo cilj – članstvo u EU, koliko reforme koje znače poboljšanje života ljudi. Slovenija je veliki prijatelj BiH. S procesom početka reformi i usklađivanja sa EU dobit ćete i finansijska sredstva EU, to će značiti dodatni pogon za ekonomiju”, kazala je Fajon.

Foto: UNA

Konaković je ponovio da za BiH ne postoji alternativa u ekonomskom smislu osim EU.

“Nemamo alternativu ni za izvoz, investicije ni kreiranje radnih mjesta. Ne smeta nam što neko gaji tradicionalne, istorijske i neke druge veze s drugim zemljama, ali je priča o razvoju ekonomije BiH i prije svega ostanku ljudi, isključivo vezana za proces integracija u EU. Paralelno se dešava proces razvoja Zapadnog Balkana, integracija našeg tržišta u evropsko i dobijamo priliku za popravljanje dijela koji nam ne ide baš dobro, a to je privlačenje investicija, posebno stranih”, kazao je Konaković.

Na pitanje novinara da li BiH može ući u EU sa OHR-om, stranim trupama i stranim sudijama, Fajon je odgovorila: “Iskreno vjerujem da članstvo BiH u EU znači istovremeno da nisu potrebne strane organizacije. BiH će do članstva napraviti dug put reformi i kada bude u EU to neće biti potrebno.  Kada BiH uradi sve potrebne reforme, neće joj biti potrebna tuđa prisustnost.”

Foto: UNA

Konaković je istakao kako misli da nam ne trebaju strane sudije niti OHR, ali da je zbog toga potrebno da se ispune svi uslovi kako bi se OHR zatvorio, a domaći eksperti zamijenili strane sudije.

“Onoga dana kada uđemo u EU neće biti niti jednog stranca”, zaključio je Konaković.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()