Još se čeka politička odluka: Roditelji za bebe plaćaju kolica oko hiljadu maraka

Krevetac, kolica, pelene, prehrana - ovo su samo neke od stvari koje moraju dočekati bebu kada dođe iz porodilišta

07.05.2024. 20:16
  • Podijeli:

Krevetac, kolica, pelene, prehrana - ovo su samo neke od stvari koje moraju dočekati bebu kada dođe iz porodilišta.

Cijene iz dana u dan rastu, pa tako prosječna cijena kolica iznosi oko hiljadu maraka.

Previše je skupa. Nekako baš nedavno komentarišem, njegove farmerke i moje farmerke isto koštaju, a on izrasta to za godinu dana. Ova mala kada je dohranu pila, svaka otprilike tri do četiri maksimalno dana je dohranu pila a dohrana je negdje oko 10 KM donja granica, s tim da imaju neke i do 20 KM koja su za osjetljivu djecu, kaže Dalila Zaimović

Voditelj prodaje u prodavnici opreme za bebe Amela Dervišević da ima za svačiji džep, a da sve zavisi.

"Pa im onda treba autosjedalica ai kolica naravno za šetnje, posebno kada je lijepo vrijeme, bez tih stvari na početku ne bi trebalo biti. Najbitnije je da imamo u ponudi krevetiće koji su i jeftiniji i skuplji, sad ovisno od toga šta roditelji žele, imamo za svačiji džep, pa zavisi ko koliko ima, imamo i jeftinije i skuplje", kazala je.

Krajem prošle godine pokrenuta je inicijativa za izmjenu i dopunu Zakona o PDV-u, koja predviđa povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe do dvije godine starosti.

Ovako bi im se vratio taj PDV koji je sadržan, to je tih 17 posto PDV-a odnosno manje kafa se preračuna ali bi se to njima vratilo sa jedne strane a sa druge strane bi kupovina te opreme za bebu nila svedena na prave trgovine koje izdaju fiskalne račune i tim bi se smanjio jedan dio sivog tržišta", govori Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Pomenuta inicijativa još je na čekanju. Svoj stav o njoj treba prvo da da Uprava za indirektno oporezivanje a potom i oba doma BH parlamenta. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()