Izvoz struje iz FBiH smanjen za dvije trećine

Podaci za prvi kvartal ove godine

23.04.2024. 13:00
  • Podijeli:
struja_elektricna-energija-1668682666421.webp Foto: Pixabay

Izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu ove godine drastično je smanjen.

Izvor struje iz Bosne i Hercegovine u prva tri mjeseca bio je 171,8 miliona KM, što je za 53,3 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Kada je riječ o Federaciji BiH – izvoz je za tri mjeseca bio oko 70 miliona maraka. To je za 64,2 posto, odnosno za oko dvije trećine manje nego u prva tri mjeseca prošle godine, piše BiznisInfo.ba.

Treba naglasiti da je u odnosu na prošlu godinu smanjena vrijednost električne energije na međunarodnom tržištu, što je djelimično razlog smanjenja vrijednosti izvoza, ali je i zima bila mnogo blaža što je vodilo manjoj potrošnji.

U svakom slučaju, smanjeni prihodi od izvoza odrazit će se na poslovanje elektroprivreda u BiH.

Već je najavljeno da će struja poskupjeti za jedan broj korisnika Elektroprivrede BiH.

Elektroprivreda BiH je prošlu godinu završila sa gubitkom od 140 miliona KM, a ove godine planiraju poslovati pozitivno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()