Iz FERK-a pojasnili zbog čega nisu dali saglasnost EPBiH za korekciju cijena struje

Odluka je donesena jednoglasno

29.04.2024. 15:58
  • Podijeli:
elektroprivredabih-zgrada.jpg

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako smo prvi objavli, dati saglasnost na zahtjev JP „Elektroprivreda BiH“ za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja.

Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a.

Iz FERK-a su se nakon sjednice oglasili saopćenjem za javnost.

- Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK danas je u Mostaru održala 11. redovnu sjednicu u 2024. godini na kojoj je donesena odluka prema kojoj se ne daje saglasnost JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo na prijedlog cijena snabdijevanja krajnjih kupaca kod javnog snabdjevača.

Nakon pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio da isti nije u skladu sa metodologijom za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača.

Naime, navedeni prijedlog nije u skladu sa članom 18. stav (1) Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača u kome je propisano, između ostalog, da je javni snabdjevač obavezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za krajnje kupce koji se snabdijevaju kod javnog snabdjevača.

S obzirom na to, nisu ispunjeni uslovi za davanje saglasnosti FERK-a na isti, te je FERK utvrdio cijene snabdijevanja zasnovane na Odluci o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog ovog javnog preduzeća i podlogama korištenim za izračun cijena koje su u primjeni.

Za korisnike javne usluge snabdijevanja krajnjih kupaca JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo cijene ostaju iste - podvukli su iz FERK-a.

Također, donijeli su niz drugih odluka i rješenja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()