Islamska zajednica reagovala na posljednje odluke i izjave Christiana Schmidta

Zvanično saopćenje Rijaseta

14.10.2022. 13:44
  • Podijeli:
Careva_dzamija_Sarajevo_foto_Wikimedia-1665664453238.webp Foto: Wikimedia

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini reagovala je na izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta (kojeg ne priznaju u vlasti u RS, op.a.) i poručila da dijeli zabrinutost velikog broja svojih članova i pripadnika zbog njegovih posljednih odluka i izjava.

"Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini kao vjersku zajednicu koja okuplja značajan broj građana Bosne i Hercegovine svako rješenje koje produbljuje podjele i segregaciju umjesto da promoviše integraciju i jednaka prava svakog građanina na čitavoj teritoriji države korak su u pogrešnom pravcu", navodi se u reakciji.

Poručili su da ne ulazeći u političke implikacije ove odluke i procese koji se odvijaju, Islamska zajednica smatra da je dužna upozoriti na pogrešan pravac u kojem se Bosna i Hercegovina pokušava usmjeriti.

"Nadalje, posljednja izjava gospodina Schmidta kako 'Bošnjaci ovdje žive i trebaju živjet' je u najmanju ruku zabrinjavajuća, jer šalje poruku da neko Bošnjacima treba dati pravo da žive na svojoj zemlji“, saopćio je Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Poručuju kako opstanak Bošnjaka kao naroda i države Bosne i Hercegovine ne zavise od volje bilo koga osim njih samih i građana i naroda koji u Bosni i Hercegovini žive, te kako govor u javnosti o tome kako Bošnjaci imaju "pravo da žive“ ukazuje na opravdanu zabrinutost velikog broja vjernika iskazanu u kontaktima sa svojim imamima, koji su u tome prepoznali osporavanje njihovog, ne samo političkog subjektiviteta, nego i pukog opstanka, naročito kada uzmemo u obzir da se radi o narodu koji je preživio genocid.

"Smatramo da je obaveza Islamske zajednice upozoriti na ove procese. Bosni i Hercegovini su potrebne evropske vrijednosti i standardi ukoliko želi postati dijelom ujedinjene Evrope i svako odstupanje od njih, bilo u ustavnim rješenjima, građanskim i ljudskim pravima, pa i čak u javnoj komunikaciji zvaničnika, nije dobrodošlo“, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()