UNA INTERVJU / Miroslav Zurovac: "Potrebno je urediti sistem socijalne zaštite"

"Republika Srpska ima socijalne ustanove ali njihov broj nije dovoljan i ne pokriva potrebe svih socijalno ugroženih skupina", kaže za UNU Zurovac

03.12.2022. 13:50
  • Podijeli:
miroslav (1)-638b460f13ae6.webp Foto: Ustupljena fotografija

Miroslav Zurovac je analitičar i diplomirani socijalni radnik, koj ije za UNU govorio o sistemu socijalne zaštite i sa kakvim problemima se socijalne ustanove suočavaju u RS.

Šta je potrebno uraditi da sistem Socijalne zaštite bude bolji?

"Prije svega želim reći da je u svakoj demokratskoj i uređenoj državi sistem Socijalne zaštite jedan od tri osnovna stuba njihove stabilnosti, kod nas je zdravstvena i socijana zaštite spojena u jedno ministarstvo. Ovakav model uređenja smatram pogrešnim. Potrebno je organizovati posebno ministarstvo za socijalnu zaštiti i socijalni rad kako bi se moglo u potpunosti urediti sistem, kreirati nove prijedloge zakona.  Trenutno je na snazi zakon iz 2011. godine o Socijalnoj zaštiti a danas je 2022. godina, sto znači da je potrebno modernizovati taj zakon i promjeniti ga u određenim dijelovima"

Vlada RS je u septembru donijela odluku o formiranju Zavoda za socijalnu zaštitu kako to komentarišete?

"Podržavam takvu odluku jer sve zemlje u regionu imaju već odavno Zavod za socijalnu zaštitu. Svrha osnivanja ove ustanove je da se unapređenjuje sistem socijalne zaštite i standard ostvarivanja prava i pružanja usluga korisnicima sistema socijalne zaštite. Između ostalog, osnivanjem Zavoda za socijalnu zaštitu uspostaviće se nadam se stručna institucija u oblasti socijalne zaštite koja će imati veliki uticaj na razvojne pravce djelovanja u ovoj oblasti. Ukoliko ova instutucjja bude služila u svrhu uhljebljavanja samo politički aktivnih članova, ne gledajući na njihove kompetencije i znanje onda ta ustanova neće služiti ničemu, tu je prije svega potrebno zaposliti stručne radnike iz sistema Socijelne zaštite."

Da li Centri za socijalni rad imaju problema u svome radu?

"Svakako, prvenstvano jer su budžeti Cenatara mali. Njih osnivaju gradovi ili opštine. Dok su budžeti godinama unazad isti ili minorno povećani, potrebe  korisnika svakim danom sve su veće.  Potrebno je povećati budzete, dati mogucnost Centrima da realizuju prava i usluge koja su Zakonom o socijalnoj zaštiti predviđena. Bitno je naglasiti da mnogi Centri žele realizovati prava i usluge ali nemaju novca za iste. Nažalost politika je ušla u Centre pa često na rukovodećem mjestu imamo nestručnu osobu koja nema znanja. I kompetencije kako da organizuje rad centra i da u centre za socijalni rad prije svega treba da se zapošljavaju socijalni radnici i psiholozi a ne struke koje nemaju veze sa sistemom Socijalne zaštite."

U Republici Srpskoj imamo i socijalne ustanove kako vidite njihov rad i organizaciju?

"Republika Srpska ima socijalne ustanove ali njihov broj nije dovoljan i ne pokriva potrebe svih socijalno ugroženih skupina. Navesću jedan primjer: JU Dom Rada Vranjesevic za djecu bez roditeljskog staranja, znači kako i sam naziv kaže u tom bi domu trebalo da su smještena djeca bez roditeljskog staranja a ne djeca sa problemima u ponasanju, djeca koja imaju psihičke bolesti i druga djeca. Broj vaspitaca u Domu je nedovoljan. Potrebno je zaspoliti jos vaspitača, osnovati ustnovu gdje mogu biti smještena djeca koja imaju psihičke probleme na žalost sve je veći broj ove populacije. Stoga smatram da je neophodno osnovati ustanovu za djecu koje imaju problem u ponasanju i koja su sklona vrsnjačkom nasilju na taj nacin se može adekvatno raditi sa ovom djecom te se mogu očekivati pozitivni rezultati  jer se stručni radnici mogu posvetiti korisnicima. Naravno da je potrebno i druge ustanove uredit i obezbjediti visi budžet."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()