UNA INTERVJU / Andrew Jewell: BiH ove godine neće imati najveću inflaciju u regionu

Projekcije ukazuju da će Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija imati više stope inflacije u 2023. zbog nekoliko faktora specifičnih za te zemlje pojedinačno

11.03.2023. 13:45
  • Podijeli:
andrew_jewell - mmf -1668678502216.webp Foto: MMF

Rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Andrew Jewell je u intervjuu za UNU kazao da ova međunarodna finansijska organizacija projektuje u 2023. godini smanjenje prosječne godišnje inflacije u BiH na šest posto, a u narednoj godini na tri posto.

Osvrnuli smo se i na projekcije za cijeli Zapadn Balkan, ali i tražili pojašnjenje zbog čega je MMF protiv ukidanja akciza na gorivo, odnosno smanjenje PDV-a za osnovne životne namirnice i niže cijene goriva.

Kakve su prognoze MMF-a kada je u pitanju inflacija za BiH?

Jewell: Mi projiciramo da će u 2023. inflacija u prosjeku pasti na 6 posto uglavnom zbog usporavanja rasta cijena hrane i goriva. Što se tiče pak 2024., očekujemo da će inflacija bilježiti dalji pad i doseći tri posto

Ako možete da mi kažete šta se očekuje i za cijeli region, odnosno Zapadni Balkan?

Jewell: S obzirom da cijene na međunarodnom tržištu usporavaju očekujemo da će inflacija u zemljama Zapadnog Balkana pasti na sa nekih 12 posto koliko je prosječno iznosila u 2022. na 8 posto u 2023. Međutim, temeljna inflacija (isključuje cijene hrane i energije) će vjerovatno ostati visoka jedan duži period.

Krajem prošle godine naveli ste da je inflacija u BiH najveća u regionu? Da li se išta sada promijenilo?

Jewell: Mi više ne očekujemo da će Bosna i Hercegovina imati i dalje najveću stopu inflacije u regionu. Projekcije ukazuju da će Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija imati više stope inflacije u 2023. zbog nekoliko faktora specifičnih za te zemlje pojedinačno. Od Srbije se, npr., u okviru programa sa MMF-om očekuje da koriguje naviše cijene plina i električne energije. U Sjevernoj Makedonji i Crnoj Gori očekujemo rast penzija i najnižih plata što će opet staviti dodatni pritisak na rast potrošačkih cijena.

Nedavno je navedeno da je MMF protiv ukidanja akciza na gorivo, smanjenja PDV-a za osnovne životne namirnice i niže cijene električne energije? Može li se znati zbog čega i ako možete da mi pojasnite navode?

Jewell: U vrijeme konsultacija po članu IV iz marta mjeseca 2022. izjavili smo da bi mogli razmotriti privremeno ukidanje akciza na gorivo. Međutim, s obzirom da su cijene goriva danas mnogo niže a i inflacija bilježi trend pada, ne smatramo da je ova mjera opravdana. Mi smo protiv uvođenja niže stope PDV-a za osnovne životne namirnice jer sadašnji sistem dobro funkcioniše. Bosna i Hercegovina ima jedan od najefikasnijih PDV sistema u Evropi zahvaljujući u velikoj mjeri jedinstvenoj stopi od 17%. Jedinstvena stopa pojednostavljuje naplatu i umanjuje mogućnosti za prevaru. Smanjena stopa na osnovne životne namirnice je skup i slabo targetiran instrument za  davanje povlastica domaćinstvima sa nižim prihodima. Bolja politika je svakako pružanje targetirane tj. ciljane pomoći. Što se tiče električne energije, tačno je da su i građani i preduzeća u Bosni i Hercegovini imali koristi od nižih cijena električne energije. Međutim, ova politika je i skupa i neodrživa. U ovakivim situacijama poželjno je dozvoliti da cijene električne energije rastu u skladu sa tržištem, međutim tada je potrebno istovremeno kompenzirati najranjivije kategorije društva. Drago nam je vidjeti da je Republika Srpska uvela blok tarife gdje domaćinstva plaćaju različite tarife ovisno o tome koliko električne energije potroše.

Šta je po vama ključno što bi vlasti morale uraditi da pomognu najugroženijim slojevima društva?

Jewell: Vlasti bi prvo trebale odlučiti kako definisati ugrožene kategorije. Potom, trebaju izraditi socijalnu kartu kako bi vodile evedinciju o najugroženijim kategorijama i shodno tome ciljale socijalnu pomoć. Vlasti bi također trebale ažurirati i konsolidovati postojeće registre korisnika socijalne pomoći kako bi bolje shvatili gdje se trenutno kanališe ta socijalna pomoć

I na kraju da li postoji u planu novi angažman BiH s MMF-om?

Jewell: Nismo dobili zvaničan zahtjev za novi aranžman. Da bi dogovorili aranžman potrebno je da se sa vlastimo usaglasimo oko reformskih prioriteta, što opet zahtjeva da vlade na svim nivoima vlasti budu uspostavljene.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()