Senad Bašić za UNU: Da nisam glumac, majke mi mile ne znam čime bih se bavio

A šta se kuha u "bosanskom loncu" publika imala priliku vidjeti na Sarajevo film festivalu u isotimenom filmu u kojem je glavni akter Senad Bašić

17.08.2023. 19:00
  • Podijeli:

Ove godine na Sarajevo fim festivalu je prikazan i film "Bosanski lonac" reditelja Pave Marinkovića, a glavnu ulogu tumači Senad Bašić sa kojim je za UNU razgovarala Maja Popović.

Da počnemo od najaktuelnijeg, film"Bosanski lonac" je premijerno prikazan trinaestog avgusta na Sarajevo film festivalu. Šta se to kuha u Bosanskom loncu?

„Vi ste sigurno upoznati sa sinopsisom. Radi se o jednom Bosancu koji zakasni da traži dozvolu boravka, koji je pjesnik, književnik, koji zapravo u Austriji radi kao frilenser na radiju. I čita ove bosanske recepte: kako se pravi sogan dolma, kako se pravi sarma, japrak i između ostalog kako se pravi bosanski lonac. Neću vam sad prepričati cijeli film.”

Kakvu reakciju očekujete, bosanski lonac je jako popularno jelo, je li takvu i reakciju očekujete?

„Pa takva je, upravo kao i bosanski lonac.Ispostavilo se da smo napravili jednu vrlo emotivnu priču, jednu emotivnu priču sa elementima komedije, što publika sarajevska i bosanska voli. Čak i moj lik se zove Faruk Šego”.

Upravo ste rekli, vi opet Faruk. Igrali ste Faruka i u seriji Lud zbunjen normalan. Kakav je ovaj Faruk?

"To je potpuno nešto drugo. To je neka slučajnost, zapravo reditelj kada sam ga pitao da li ima veze sa LZN on je rekao da on uopšte ne gleda tu seriju i da nema pojma da se ja tamo zovem Faruk”.

Film je čekao SFF kako bi bio premijerno prikazan. Koji je značaj ovog festivala?

„Ja sam zadnji put na ovom festivalu participirao sa filmom Nafaka, Jasmina Durakovića i kada me pitate, to je bilo recimo 2005 godine. Od tada sam napravio možda sedam, osam filmova,, nijedan nije prošao, ovaj je prošao”.

Koliko je teško danas se baviti glumom?

„Jako je teško, mlad čovjek prije svega mora da bude uporan. Oni su svi talentovani ali talenat može da se izgubi za sedam dana, a upornost ne može dok ste živi. Treba da se nalaze tamo gdje su dobre okolnosti, gdje se može ukazati prilika i trebaju da imaju sreće. Sreća. To mi kaže i Rade Šerbedžija i svi glumci koji su vrlo značajni za regiju, kada ih pitaš šta je važno za tvoj uspjeh, gotovo svako mi je rekao sreća.”

A vi da niste glumac, čime biste se bavili?

„Pojma nemam, pojma nemam majke mi mile. Sad ću skoro napuniti 61. godinu i ne znam. Pokojni Saša Petrović je znao reći, ja ne znam ništa drugo da radim, kad bi dobio licencu za taksi ja bih taksirao”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()