EKSKLUZIVNO / Mirjana Marinković-Lepić: Situacija nije ružičasta

"Vrijedna sam i ne odustajem"

02.12.2022. 13:58
  • Podijeli:
foto_Nasa_stranka-6389f89010cb0.webp Foto: Naša stranka

“Vrijedna sam i neko ko ne voli trošiti vrijeme na nepotrebne stvari. Imamo puno posla, situacija je nimalo ružičasta i zaista mislim da moramo prionuti na posao”, kaže u prvom ekskluzivnom intervjuu za portal UNA nakon izbora na funkciju predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković Lepić, koja je prva žena predsjedavajuća ovog doma u historiji federalnog Parlamenta.

Marinković – Lepić na ovu poziciju je izabrana u četvrtak, dolazi iz reda srpskog naroda i iz redova Naše stranke, a  pred njom su veliki izazovi.

Poručuje da neće dozvoliti performanse i lične obračune u Parlamentu FBiH i da je osoba koja je vrijedna i ne odustaje.

Da li ste svjesni vaše uloge prve žene na čelu Parlamenta FBiH?

Ako ostane ova konstelacija odnosa i budem u poziciji da sljedeće četiri godine budem na čelu federalnog Parlamenta, naravno da ću prije svega, raditi na svemu onome što se tiče ravnopravnosti žena i ravnopravnosti spolova, jer to je moj fokus djelovanja već nekih petnaestak godina, fokus mog akademskog rada, ali i fokus mog djelovanja u državnom Parlamentu do sada. Svjesna sam činjenice da ovo jeste  jedan 'mali' historijski događaj za BiH, jer, zaista, duboko sam uvjerena, a i istraživanja su pokazala da mi u BiH ne poštujemo Zakon o ravnopravnosti spolova i imala sam običaj reći, on ne da se ne poštuje, on se, čini mi se, u potpunosti ignoriše i niko ne snosi sankcije. Mislim da jesam svjesna težine trenutnog stanja, u smislu, da još jednom pokažemo da žene znaju, umiju i mogu, ali da nismo dovoljno zastupljene, pogotovo u političkom životu, u organima vlasti i mjestima gdje se odlučuje.

Da li ste spremni na sve što vas očekuje, da intenzivirate rad ovog doma, u interesu građana?

I u državnom Parlamentu do sada sam se trudila da radim u interesu građana. Bila sam jedna od top pet poslanica po aktivnostima, i ono što najviše želim i na čemu sam radila i u državnom parlamentu, ali zbog odnosa snaga to nije bilo moguće, je upravo efikasnost i efektivnost rada parlamenta. Dakle, mi se zaista moramo posvetiti problemima građana, i ovo nije nikakva floskula, na tome sam radila i u državnom Parlamentu, predlagala sam donošenje mjera za prevazilaženje ove krize, međutim, zaista se nije imalo kome reći, obzirom na blokade u Domu naroda Parlamenta BiH. Vrijedna sam i neko ko ne voli trošiti vrijeme na nepotrebne stvari. Imamo puno posla, situacija je nimalo ružičasta i zaista mislim da moramo prionuti na posao i to sam i rekla u svom kratkom obraćanju u Parlamentu FBiH. Moramo se posvetiti problemima građana, raditi u njihovom interesu, držati se Poslovnika, i ono na čemu još insistiram jeste kultura komunikacije, jer mi nismo došli da radimo predstave, došli smo tu da djelujemo zato što smo tu i u skladu s našim nadležnostima.

Hoćete li Parlament FBiH otvoriti prema javnosti i NVO sektoru, što do sada nije bio slučaj?

To sam radila u startu i u državnom Parlamentu. Naprosto, i u vrijeme te blokade koja je trajala godinu dana od strane SNSD-a. Kolegica Aida Baručija i ja iz Kluba smo se zaista u potpunosti otvorile nevladinom sektoru kao jednoj karici od koje možemo imati pomoć, jer svaka od nevladinih organizacija ima svoju određenu specijalnost i svojevrsnu stručnost u određenim oblastima i vjerujete to smo od starta radili i mnoge moje inicijative i zakonski prijedlozi su proizašli iz kontakata s nevladinim sektorom. Tako da mislim da  je to jedan predivan alat koji nama omogućava da i mi lakše radimo. U saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom predložila sam dva zakonska prijedloga, već gotova od njih, što nama olakšava posao, ali mi naravno ne možemo znati probleme u svim oblastima, nismo stručnjaci za sve oblasti, mora nam se na neke stvari ukazati i to je s nevladinim sektorom, po mom mišljenju, saradnja i neophodna. A što se tiče otvorenosti prema javnosti i transparentnosti, neko sam ko i u akademskom smislu radi na tome, doktorirala sam na ljudskim pravima i medijima i znam šta jeste značaj medija, prvo za nas, da pokažemo šta radimo, a na kraju krajeva i odgovornost da budemo otvoreni, i do sada sam otvorena za medije bila, tako da, u svakom slučaju, transparentnost rada je nešto što se za mene podrazumijeva.

Hoće li biti reforme Sjedić-Finci kroz Poslovnik?

Poslovnik sam pročitala, nisam još sve detalje proučila. Ima tu prostora da se mnogo toga promijeni u smislu uopšte efikasnijeg rada Parlamenta FBiH, a sigurno sve ono što treba da primijenimo kada su u pitanju i presude kao što je ta 'Sejdić-Finci', zaista ćemo nastojati primijeniti. Poslovnik sam pročitala i radićemo na svemu onome što obezbijeđuje svaku vrstu ravnopravnosti i poštivanja sudskih odluka, ali i efikasnosti i efektivnosti rada Parlamenta FBiH.

U drugim država parlamenti zasjedaju danima, a kod nas je do sada bio slučaj da to bude jednom mjesečno. Hoće li se to promijeniti?

Mnogo posla je pred nama. Sigurno ćemo morati malo intenzivirati rad, pogotovo s ovom novim odnosom snaga ćemo raditi na tome da poboljšamo određene zakone i da uradimo ono što je propušteno ili se nije stiglo u prethodnom periodu. U zavisnosti od dinamike upravo tog rada i materijala, nije uopšte zabranjeno da održavamo više od jedne sjednice, jer smatram da je i bolje nekoliko kraćih sjednica koje nas ne iscrpljuju, gdje možemo bolje obraditi materijal, bolje pročitati, bolje diskutovati, analizirati, bolje je nego jednu maratonsku sjednicu držati. Tako da će to zavisiti od dinamike i ne bježim da bude i više sjednica u toku mjeseca, ali nisam ni zato da se sjednice drže da se nazove samo da radimo, pa sazvali tri sjednice, a nismo ništa radili. Mislim da će biti dovoljno posla za više od jedne sjednice mjesečno.

Hoće li konačno zakonski prijedlozi koji se godinama "kisele" u ladicama Parlamenta FBiH doći u salu?

Naravno da ja prvo moram otvoriti ladice, danas je prvi dan, ali sigurno nemam nikakve zadrške da bilo šta što je u korist građana, ili ono što se iz nekih razloga nije htjelo, a nije donijelo, to ne stavim na dnevni red. Ovdje sam, zaista, u službi građana i tako sam reagovala i u državnom Parlamentu i borila se za određene stvari godinama, jer sam osoba koja ne odustaje i uporna sam, tako da ćemo zaista 'otvoriti sve ladice' ali za to mi treba neko vrijeme, tek sam počela.

Očekujete li dobru saradnju s poslanicima?

Očekujem, naravno. Neko sam ko gaji kulturu komunikacije, gaji jedne korektne, pristojne odnose bezobzira na naša različita politička stanovišta. S druge strane, mislim da, kad je drugačiji odnos, i kada ste u vlasti, možete dogovarati i gurati. Ne kažem da neće biti nekih ispada, ali nastojaću da Parlament FBiH radi i ne bude mjesto ni za čije performanse, revije, lične obračune, tako da ću se u samom startu tako odnositi i mislim da nema razloga da ne sarađujemo, s obzirom na to da sam osoba pogodna za saradnju i korektna. Nastojaću da budem jednakog odnosa prema svima.

Hoće li uskoro biti imenovani predsjednik/ca i  premijer/ka Federacije BiH?

Ne mogu vam sad to reći. Ovo je vrlo dinamičan period i nadam se da nećemo nepotrebno odugovlačiti jer je po tom nekom koalicionom sporazumu obavezali smo se na efikasnost rada i da ćemo u nekim najkraćim rokovima uraditi sve što je do nas da vlast profunkcioniše.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()