Građani ogorčeni: Zašto novi red vožnje Željeznica Federacije BiH već petu godinu izostavlja Tuzlu?

Stupa na snagu novi Red vožnje

10.12.2023. 08:43
  • Podijeli:
zeljeznice-fbih-anadolija.jpg

U noći sa 9. na 10. decembar 2023. godine stupa na snagu novi Red vožnje na željeznicama u Bosni i Hercegovini. Četiri su pune godine bez putničkog željezničkog saobraćaja na Tuzlanskom kantonu, a prema ovom Redu vožnje i peta godina bi mogla proći bez putničkih vozova.

Vozovi Željeznica RS od 14. decembra 2019. godine ne saobraćaju iz Doboja do Tuzle, već samo do Petrova. Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, koje su još 2012. godine ugasile svoj putnički saobraćaj u najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH (Tuzlanski kanton), u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo uspostavile su funkcionalan putnički saobraćaj na relaciji Sarajevo-Visoko-Sarajevo i Sarajevo-Pazarić-Sarajevo. Uz podršku Vlade Federacije BiH i u vlastitoj režiji Sarajevo povezuju s Maglajem, Zenicom i Čapljinom, a ljeti voze i do Ploča.

"Zašto Vlada Tuzlanskog kantona i ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja ne poduzmu konkretne korake u dogovoru sa Željeznicama Federacije, Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija i Vladom Federacije Bosne i Hercegovine", pitaju se NGG "Prijatelji željeznice" Tuzla.


Dodaju da Tuzlanski kanton pune četiri godine nema putničkog željezničkog saobraćaja, nema elektrificirane pruge, sve manje ima ispravnih lokomotiva, starost lokomotiva prelazi 50-60 godina, pruga na području grada Tuzla zarasta u korov i da neko treba preuzet odgovornost.

Zbog višegodišnjeg zanemarivanja Tuzlanskog kantona, koji još uvijek kroz teretni željeznički saobraćaj najviše prihoduje željeznicama Federacije, NGG "Prijatelji željeznice" Tuzla pozivaju nadležne na konkretne poteze:

- Željeznice Federacije BiH da iz vlastitih sredstava osiguraju pokretanje jednog para putničkih vozova na Tuzlanskom kantonu (Tuzla-Živinice-Tuzla);
- Vladu TK i Vladu FBiH da sufinansiraju po jedan par vozova, i to: Tuzla-Lukavac-Dobošnica-Tuzla (Vlada TK), Tuzla-Doboj-Tuzla i Tuzla-Brčko-Tuzla (Vlada FBiH i Vlada Brčko Distrikta BiH);
- Vijeće ministara BiH da poradi na uvezivanju Tuzle sa Vinkovcima i Beogradom.
- Sve zajedno, da iz ladica odmah izvade projekte elektrifikacije pruga na Tuzlanskom kantonu i da osim sastanaka i slikanja povuku konkretne poteze.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()