Gori širom BiH: Ljudski nemar došao na naplatu

Jaka kiša jedini spas

02.04.2024. 19:32
  • Podijeli:

Požari širom BIH nekontrolisano se šire. Sa vatrenom stihijom vatrogasci se bore danonoćno. Uzrok požara ljudski nemar.

Nakon sahrskog pijeska, mutnih oblaka i temaprutre vazduha više od prosječnih, usljedilo je nevrijeme. Nakon toga i požari. Jak vjetar širio je vatrenu stihiju i otežao gašenje. Samo na području Sokoca ugašeno je 11 požara dok nadležni smatraju kako su podmetnuti. Nevrijeme je čupalo i stabla. 

Teška situacija zadesila je naselje Mladikovine kod Teslića, gdje je požar usljed jakog vjetra prijetio kućama. Ugroženo je bilo 40-tak kuća. Vatra je zahvatila površinu od oko 10 kvadratnih kilometara.

‘’Noć je bila jako zahtjevna i jako opasna. Vjetar je toliko duvao da u trenutku kada promijeni pravac da sus vi ljudi koji su gasili požar i vatropgasci bili u jednom trenutku ugroženi,’’ Savo Gubić starješina profesionalno-vatrogasne brigade Teslić.

Jaka kiša bila je spas brojnim vatrogascima.

I tuzlanski vatrogasci imali su besanu noć. Nisko rastinje i šuma gorjeli su u naseljima Trakilovići i Bojići. Dodatni problem pri gašenju požara, vatrgoascima je predstavljalo minirano područje.

‘’Bojići su sinoć gorjeli. Gorjlo je negdje oko 20 hektara šume. Bili su ugroženi objekti, požar je došao do prve četiri kuće i jedva smo ga zaustavili na tom lokalitetu s obziorom da je veliki vjetar bio koji je pogodovao brzom širennju požara. Ono što nas je sprečavalo da kvalitetnije gasimo požar jesu i minska polja koja su gore evidentna i koja su označena I sinoć smo čuli dvije ili tri detonacije’’ , kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Uzrok požara je ljudski nemar i neodgovornost ističu nadležni.

‘’Najčešći uzroci požara su preko 90 odsto ljudski faktor. Naši sugrađani ne prate ni vremenske uslove,’’ istakao je Jasmin Jahić starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Ovo je Gimanzija u Gračanici. Olujno nevrijeme u potpunosti je uništilo pretohdno obnovljen krov dok ga je jak vjetar nosio 30tak metara od škole, počupao je grede i lim. Zaposleni su od vode spasavali sve što se spasti da. Materijalna šteta je velika a neophodna je hitna sanacija.

‘’Zahvaljujući Civilnioj zaštiti i uposlenicima uspjeli smo da spasimo značajnu opremu. Zamolila bih sve koji mogu pomoći da se jave kako bismo zajednički našli rješenje. Kada je u pitanju nastava uspjeli smo organizovati nastavu i u prvoj i u drugoj smjeni, dislocirajući potrebnu opremu za izvođenje iste,’’ poručila je Minka Kurtović direktorka JU Gimnazija ‘’Dr Mustafa Kamarić’’ Gračanica.

Destine hekatara zemljišta zahvatila je vatrena stihija i u opštini Bratunac. Požari se nekontrolisano šire, dok su vatrogasci danonoćno na terenu. Zbog trenutne situacije stigla je i opomena iz Republičke uprave civilne zaštite uz podsjećanje da je paljenje vatre na otvorenom prostoru kažnjivo. Novčanom kaznom od stotinu do 1.000 KM, kazniće se svako fizičko lice koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()