“Godina bola” – serijal posvećen žrtvama ubistva u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”

Od 29. aprila do 3. maja na UNA TV

27.04.2024. 09:00
  • Podijeli:
godina bola 16x9 copy-662b9be163b58.webp Foto: UNA

U nedjelji kada se obilježeva godišnjica nezapamćene tragedije u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Una televizija će umjesto večernjih emisija prikazivati specijalni serijal “Godina bola”. U znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva, od ponedjeljka do petka emitovaće se priče porodica tragično nastradih 3. maja 2023. godine.

Autorka serijala Jovana Maletić kaže da je ovo možda bilo jedno od najtežih snimanja u njenom životu ali da koliko god nije bilo lako pripremiti takav serijal, morala je da istraje: “Najmanje što sam ja mogla da uradim za tu djecu i Dragana jeste da učestvujem u čuvanju uspomene na njih. Mnogo smo slušali o samom tom danu u kom se desila tragedija, previše i o samom počniocu, a najmanje i tome ko su tih deset tragično nastradalih duša. Kontaktirala sam sve porodice i taj korak mi je bio najteži. Moram da naglasim da niko nije izričito odbio da napravimo priču ali jednostavno neke porodice nemaju snage za to. Svi se oni različito nose sa tugom koju dijele. Pristale su četiri porodice” objasnila je autorka i dodala:

“Sa porodicama sam se složila da se nećemo vraćati u najbolnije detalje toga dana već da ćemo se sjećati lijepih stvari i pokušati da dočaramo njihove osobine koje mnogi nisu stigli da upoznaju. Krenula su snimanja, a onda su počele da se dešavaju i neke stvari koje sam tumačila kao znak da sam na dobrom putu i da imam vjetar u leđa. Na primjer na snimanju o Angelini, potrošili smo karticu na kojoj smo snimali i shvatili smo da nemamo drugu. Svima nam je bilo nezgodno jer razgovor je bio tek na pola, a mi smo bili jako daleko od grada. Slučajno sam pogledala u svoj novčanik i ugledala jednu karticu koja mi se davno tu zaturila. Angelinini roditelji su mi tada rekli da su slične stvari doživljavali svaki put kada su radili nesto dobro za nju. Na snimanju priče o Andriji, postojala je bojazan da nećemo stići na vrijeme da snimimo sve sagovornike koje smo željeli. Andrijina mama mi je rekla da je on najčešće ponavljao "ne brini, sve ćemo stići". Tih dana sam i ja to sebi ponavljala i zaista je sve bilo onako kako smo isplanirali”, otkriva Jovana.

Prva emisija će biti posvećena Draganu Vlahoviću, čuvaru koji je prvi stradao u krvavom piru u školi na Vračaru. U petak, 3. maja u 21.50 sati emitovaće se specijalno izdanje emisije „Reaktor - Ribnikar”.

„Godina bola” - ponedjeljak, 29. april u 20.45

“Dobri duh” - priča o Draganu Vlahoviću

Poslovica kaže - dobri ljudi umiru, ali smrt ne može da uništi njihova imena. Upravo tome svjedoči i priča o Draganu Vlahoviću - sinu, bratu, čuvaru jedne škole i čovjeku koji je bio tužan jedino kada izgubi Partizan. Dobri duh sa ulaznih vrata osnovne škole "Vladislav Ribnikar" ubijen je 3.maja upravo na tom mjestu ali zauvijek živi u sjećanjima prvaka kojima je bacao kosku prilikom ulaska u skolu, učenika kog je nosio u naručju uz stepenice zbog polomljene noge i roditelja koji su u njega imali bezuslovno povjerenje.

„Godina bola” - utorak, 30. april u 20.20

“Anđeo” – priča o Angelini Aćimović

Njeno ime govorilo je o njoj. Njeni talenti govorili su umjesto nje. Angelina Aćimović, četrnaestogodišnja djevojčica koja je sanjala da postane modna dizajnerka. Snovi su joj prekinuti, 3.maja 2023. kada je drug iz razreda pucao iz pištolja u nju i još osam drugara i čuvara osnovne škole "Vladislav Ribnikar". Ipak način da ostvari njene snove pronašla je njena porodica uz pomoć drugih ljudi. U priči posvećenoj djevojčici anđeoskog imena, vraćamo se na mjesto gdje je provela svoj posljednji vikend i saznajemo zbog čega nikada ne treba da je zaboravimo.

„Godina bola” - srijeda, 1. maj u 20.20

„Mali princ” – priča o Andriji Čikiću

Neki ne dožive za cijeli život sve ono što je stalo u njegovih 14 godina. Umjetnička fotografija, tenis, takmičenja iz fizike i srpskog jezika ali iznad svega muzika. Andrija Čikić svirao je Rahmanjinova djela sa samo desetak godina, a njegovi profesori govore da je pred njim bila svjetska slava. Taj put prekinula je pucnjava u školi na Vračaru 3.maja 2023, kada je ubijen sa još osam drugara i radnikom obezbjeđenja. U priči o njemu otkrivamo kako je stvorio kompoziciju "Emocije" koja nikoga nije ostavila ravnodušnim ali i kako je došlo do toga da jedno takmičenje za mlade pijaniste u budućnosti nosi ime ovog talentovanog dječaka.

„Godina bola” - četvrtak, 2. maj u 20.45

„Dobra vila” – priča o Adriani Dukić

U Beograd se doselila iz Pariza i od tog trenutka je bila srećnija nego ikad. Mlađem bratu i sestri je bila druga majka, a sanjala je da jednoga dana završi medicinu i deki izliječi srce. Život četrnaestogodišnje Adriane Dukić prekinut je 3.maja kao i životi još osam njenih drugara i čuvara škole Vladislav Ribnikar koju je pohađala. U priči o njoj posjetili smo njenu "kuću sreće" u Mramorku i mnogo bolje upoznali djevojčicu koja je ovaj svijet prerano napustila.

UNA TELEVIZIJA dostupna vam je putem:

· MTEL (na poziciji 22)

· SUPERNOVA (na poziciji 19)

o BlicNET (na poziciji 19)

o Elta Kabel (na poziciji 19)

o Telrad (na poziciji 19)

o KALDERA KDS (na poziciji 19)

· TELEMACH (na poziciji 69)

o HS Kablovska Televizija (na poziciji 69)

o HKB Net (na poziciji 69)

o M&H Company (na poziciji 69)

· BH Telecom (na poziciji 54)

· MUX D digitalno emitovanje (na poziciji 2)

· HomeTV – Eronet (na poziciji 30)

· TXTV (na poziciji 168)

· mSAT - Lista 1 (na poziciji 120) i Lista 2 (na poziciji 66)

· MAX TV (na poziciji 20)

· WIRAC (na poziciji 22)

· TERC KTV (na poziciji 130)

· MEDIASKY (na poziciji 25)

· AMBNET (na poziciji 12)

· Stokic KDS (Doboj) - na poziciji 24

· Miss KDS (Bihać) - na poziciji 202

· KDS Ortak (na poziciji 35)

· Logosoft (na poziciji 630)

· DINNET (na poziciji 30)

· KTV E-G-E (na poziciji 12)

· Global IPTV (Gradačac) - na poziciji 9

· Global IPTV (Gradačac) RS - na poziciji 4

· ZipZap IPTV (Zenica) - na poziciji 23

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()