Federalna TV se oglasila nakon odluke BHRT o gašenju programa: Postoje elementi krivičnog djela

Poziv na razum

07.05.2024. 19:24
  • Podijeli:
bhrt-sarajevo-durgut-pixsell.jpg

Nakon odluke BHRT-a, odnosno Poslovodnog odbra da će jutro uskratiti usluge produciranja i emitirana programa FTV-a, oglasili su se iz ovog entitetskog emitera.

"U povodu Odluke Uprave BHRT-a od 06.05.2024. o gašenju produkcije i realizacije radio-televizijskog programa RTV Federacije BiH, Poslovodni odbor RTV Federacije BiH još jednom želi pozvati na razum i suradnju Upravu BHRT-a umjesto na daljnje produbljivanje krize i ugrožavanje rada oba Javna servisa sa sjedištem u Sarajevu te obustavljanja osnovne djelatnosti RTV Federacije BiH", navode iz FTV-a.

Dodaju kako se uskraćivanjem realizacije političkih emisija FTV-a uskraćuje mogućnost građanima Federacije i BiH da se upoznaju sa stavovima, idejama i planovima protagonista na domaćoj političkoj sceni te na taj način BHRT izravno krši ustavno pravo na informiranje.

"Istodobno, našim radnicima onemogućava se ustavno pravo na rad ujedno prouzrokujući prema RTV Federacije BiH i veliku materijalnu štetu. Poslovodni odbor Federalne radio-televizije upozorava da bi najavljene akcije BHRT-a imale nesagledive posljedice i prema partnerskim privatnim i javnim poduzećima koji preko programa RTV Federacije također obavljaju svoju osnovnu djelatnost", navodi se u saopćenju FTV-a.

Ističu kako je iz svih pobrojanih razloga, zakonska odgovornost rukovodstva BHRT-a kao i odgovornost za štetu u ovom slučaju je izvjesna. Upravu BHRT-a su pozvali na razum.

"Poznato je da je RTV Federacije BiH do prekida naplate 31.12.2023. i raspodjele RTV takse, redovito svakomjesečno plaćala sve obveze prema BHRT-u i namjerava to i dalje činiti čim se uspostavi raspodjela RTV takse utemeljena na zakonskim osnovama. Podsjećamo da smo po ovom osnovu za više od 200 prethodnih mjeseci BHRT-u uredno uplatili više od 100 miliona konvertibilnih maraka. Upravi BHRT-a je dobro poznato da ove obveze ne ispunjavamo uredno u samo posljednja četiri mjeseci kada smo ostali bez RTV takse kao osnovnog prihoda, a za prekid Ugovora o RTV taksi 31.12.2023. svojim nepotpisivanjem odgovornost snosi BHRT. Znači, plaćali smo sve usluge više od dvadeset godina i sada, jer nismo platili posljednja četiri mjeseca iz opravdanih navedenih razloga, BHRT je odlučio ugasiti program RTV Federacije BiH", piše u saopćenju FTV-a.

Dodaju kako je to nedopustivo u poslovnoj i svakoj drugoj etici, a kako se radi o javnim servisima, upozoravaju da postoje i elementi krivičnog djela.

"U istom razdoblju kada smo lišeni osnovnog prihoda od RTV takse, BHRT je od resornog Ministarstva dobio 4 miliona konvertibilnih maraka da bi se nastavio rad BHRT-a, a ne da kompletna sredstva 'časkom' potroši i počne gasiti program federalnog javnog servisa", ističu iz FTV-a.

Pozvali su BHRT da pristupe potpisivanju Ugovora sa Elektroprivredom BiH.

"Umjesto da se iscrpljujemo, pozivamo BHRT da napokon pristupimo potpisivanju Ugovora sa Elektroprivredom BiH koji će s jedne strane jamčiti zakonsku raspodjelu RTV takse, a s druge strane će omogućiti veće prihode za BHRT i do nekoliko miliona maraka godišnje kako je to FTV u protekla 2 mjeseca konkretnim internim Ugovorom dvaju Emitera i nudila. Nije nam jasno zašto BHRT uporno odbija ovakve prijedloge, a da pri tom nije ponudio niti jedan drugi na Zakonu utemeljen prijedlog. Ponavljamo da bi realizacija ovih prijedloga omogućila nesmetano emitiranje programa oba javna emitera, plaće za sve radnike u njima i ostanak u postojećim zakonskim okvirima koji jamče jedinstveni Javni servis u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju FTV-a.

Na kraju su pozvali sve relevantne institucije i pojedince da zaustave gašenje programa Javnog servisa RTV Federacije BiH.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()