FAO: Svjetske cijene hrane porasle u martu za 1,1 posto

Izvozne cijene kukuruza porasle su u martu, djelimično zbog logističkih poteškoća u Ukrajini

06.04.2024. 16:08
  • Podijeli:
ukrajina-zitarice5-anadolija-1665051872189.webp Foto: Anadolija

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (Food and Agriculture Organization, FAO) saopštila je da su svjetske cijene hrane porasle u martu za 1,1 posto, što je prvo poskupljenje u proteklih sedam mjeseci.

FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda, u martu je iznosio 118,3 poena, što je za 7,7 posto niže nego istog mjeseca prošle godine.

U saopštenju se navodi da su u martu cijene biljnih ulja porasle za osam posto u odnosu na februar i time su cijene palminog, sojinog, suncokretovog i repičinog ulja dostigle najviše iznose u proteklih godinu dana.

Međunarodne cijene palminog ulja porasle su zbog sezonski slabije proizvodnje u vodećim zemljama proizvođačima i velike domaće potražnje u jugoistočnoj Aziji, dok su se cijene sojinog ulja, podstaknute snažnom potražnjom iz sektora biogoriva u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama, oporavile od višegodišnjih padova.

Cijene mliječnih proizvoda su šesti mjesec zaredom u porastu, a povećanje cijena u martu iznosilo je 2,9 posto u odnosu na februar.

FAO indeks cijena mesa je takođe u porastu, jer su međunarodne cijene živinskog, svinjskog i goveđeg mesa uvećane za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Nasuprot ostalim poskupljenjima, cijene žitarica opale su za 2,6 posto u poređenju sa februarom i čak 20 posto u odnosu na mart 2022. godine.

Ovaj pad je izazvan smanjenjem svjetskih izvoznih cijena pšenice, koje su opale zbog jake izvozne konkurencije između Evropske unije, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, a dodatno su naglašene kineskim otkazom otkupa.

Izvozne cijene kukuruza porasle su u martu, djelimično zbog logističkih poteškoća u Ukrajini, dok je FAO indeks cijena riže opao za 1,7 posto usljed smanjene svjetske potražnje za uvozom.

FAO indeks cijena šećera je takođe opao za 5,4 procenta u poređenju sa februarom, pri čemu je pad cijena uglavnom izazvan revizijom prognoze proizvodnje šećera u Indiji za 2023. i 2024. godinu i poboljšanim tempom žetve na Tajlandu, prenijela je agencija Tanjug.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()