Ekonomija u problemu: Nastavlja se pad bh. izvoza

Vrijednost izvoza pada već treći mjesec zaredom

21.06.2023. 10:10
  • Podijeli:
izvoz_cg_anadolija 1-63d7c2261b42a.webp Foto: Anadolija

Izvoz iz BiH u prvih pet mjeseci ove godine iznosio 7 milijardi i 254 miliona KM, što je za 3,4 posto manje nego u istom razdoblju 2022. godine.

Uvoz je iznosio 11 milijardi i 164 miliona KM, što je rast za 0,6 posto, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 65 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 3 milijarde i 910 miliona KM.

Ono što zabrinjava jeste da vrijednost izvoza pada već treći mjesec zaredom, a u odnosu na iste mjesece prošle godine, izvještava BiznisInfo.ba.

U maju ove godine izvoz iz BiH je za 9,5 posto manji nego u maju 2022., nakon pada od 13 posto u aprilu i oko pet posto u martu.

To znači da je era rasta izvoza iz Bosne i Hercegovina koja je trajala dugi niz mjeseci – definitivno okončana.

Ako se trend pada bh. izvoza nastavi, sigurno je da će naša ekonomija doći u probleme. Manja trgovinska razmjena znači manje prihode kompanijama, ali posljedično i niže primitke u državni budžet od raznih poreza i nameta. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()