Dvije sedmice traje agonija pravosudnih radnika: Nadamo se brzom rješenju, ali nećemo odustati

Spremni smo na određene kompromise. Nama je u interesu da kao odgovorni što prije dođe do prekida štrajka i da se vratimo na posao

13.03.2024. 11:38
  • Podijeli:
strajk pravosudni radnici una-65f181904765f.webp Foto: UNA

Pravosudni radnici iz administracije u Banjaluci su 15-ti dan u štrajku.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović je kazao da bi bio red da neko dođe iz resornog ministarstva da porazgovara.

"Petnaesti dan štrajka, 250 radnika u štrajku, bio bi red da dođe neko iz resornog ministarstva da porazgovara sa ovim ljudima. Štrajk se odvija po zakonu", priča Petrović.

Ističe da su na snazi zahtjevi, te otkriva da su pozvani na pregovore u petak u pola 11.

"Radnici su iscrpljeni i nepoklobljevi i odlučni da istraju u zahtjevima. Bore se za povećanje plata, koja iznosi 870 maraka kad se odbije sve. Dugo smo čekali poziv za pregovore, mi smo pozivali na pregovore, a od ministarstva smo dobili rješenje koje nije u skladu sa zakonom. Sad su pravosudne institucije dobile rješenje da se radnicima koji strajkuju stavi suspenzija na dva dana. To nije zakonski. Mora da prođe procedura. Zar mi da učimo nekog šta je suspenzija. Sama želja da se nekom odbija dnevnica, je poruka da se štrajk ugusi", naglašava.

Istakao je da je od jučer još jedna sindikalna organizacija iz Doboja u štrajku.

"Biće ih još. Spremni smo na određene kompromise. Nama je u interesu da kao odgovorni što prije dođe do prekida štrajka i da se vratimo na posao. Petnesati dan, moglo se ovo i ranije riješiti da je bilo volje sa druge strane. Mi ćemo naše aktivnosti zaoštriti ako ne bude rješenja", poručio je.

Na kraju je naglasio da se nada rješenju u petak.

"Građanski oblici borbe, sve što nam dopušta zakon, mi ćemo uraditi. Ovi radnici su odlučni, neće odustati.. Želimo da se strajk zaustavi. Ovo je borba za egzistenciju, administrativnog osoblja, tehničkog osoblja...", zaključio je Petrović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()