Dunavski region: Ministri potpisali zajedničku deklaraciju, pozdravljen napredak BiH

12. Forum održan u Brdu kod Kranja u Sloveniji

26.10.2023. 10:07
  • Podijeli:
eusdr una-653a184e60fa8.webp Foto: UNA

U zajedničkoj deklaraciji, koju je potpisalo pet ministara, navodi se da se Dunavski makro region u drugoj deceniji svog postojanja suočava sa nekim od najznačajnijih izazova, u oblasti energetike, ekonomske situacije, zdravstva (izazvanih pandemijom COVID-a) i nastavka ničim izazvane ruske vojne invazije na Ukrajinu.

Ministri najoštrije osuđuju nastavak ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine. -Izražavamo punu solidarnost sa narodom Ukrajine i ponavljamo punu podršku suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu zemlje, unutar njenih međunarodno priznatih granica, uključujući teritorijalne vode, i ohrabrujemo sve zainteresovane strane EUSDR da iskoriste strukture koje nudi EUSDR u podržavajući Ukrajinu sada i doprinoseći njenoj obnovi - piše u usvojenoj Deklaraciji.

Ministri navode i da ruski vojni udar na infrastrukture luke na Dunavu u kojima se nalaze objekti za skladištenje žita i okolna područja, predstavljaju podrivanje globalne prehrambene bezbjednosti jer, kako kažu, predstavljaju značajnu prijetnju slobodi plovidbe Dunavom, kao i ekološku prijetnju ekosistemu Dunava.

Deklaracijom se pozdravlja dodijeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU koji je dodijeljen Ukrajini, Moldaviji i Bosni i Hercegovini, čime sve zemlje koje učestvuju u EUSDR-u sada postaju ili države članice EU ili kandidati za pristupanje.

Prepoznati obnovljeni zamah procesa proširenja EU i potvrditi punu posvećenost svih zemalja kandidata koje učestvuju u EUSDR njihovoj perspektivi članstva u EU. Ohrabriti zemlje i regione učesnice da istraže sve mreže saradnje i izgradnje kapaciteta u okviru EUSDR-a kako bi doprinijeli ubrzanom procesu pristupanja EU i pozvali sve ključne aktere EUSDR-a da na najbolji način iskoriste angažman više sudionika, povezujući lokalne, regionalne i nacionalne nivoe u ovom procesu - piše u dokumentu.

Ministri potvrđuju posvećenost saradnji u okviru EUSDR-a za prevazilaženje postojećih i novih izazova u Dunavskom regionu i naglašavaju važnost održivog regionalnog razvoja, stvarajući sinergiju između makro-regionalnih strategija i Kohezione politike EU.

U tom kontekstu, pozdravljamo inicijativu slovenačkog predsjedavanja EUSDR-a o osnaživanju saradnje svih EUSDR zainteresovanih strana u oblasti vidljivosti, uključivanja zainteresovanih strana i finansiranja za implementaciju - zaključuje se u dokumentu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()