Znate li ko su "Zviždači" i koja je njihova uloga?

U toku 2022. godine TI BiH je imao 37 predmeta po prijavama „zviždača“ a značajan broj dolazilo je iz Federacije BiH koja je jedini dio BiH u kom ne postoji zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju

20.07.2023. 07:00
  • Podijeli:
korupcija_koverta-64690958c294a.webp Foto: UNA

Zviždač je pojedinac koji, u cilju zaštite javnog interesa, objavljuje podatke koji razotkrivaju korupcije ili zloupotrebu u poslovanju neke organizacije, državnog organa ili preduzeća koje ugrožava javni interes, njen integritet i ugled.

Prijave "zviždača" predstavljaju najefikasniji način da se uoči korupcija i spriječe zloupotrebe.

Upravo to je i razlog zašto su oni često žtve diskriminacije, odmazde i nepravednog postupanja: oni razotkrivaju zloupotrebe onih koji su na odgovornim pozicijama i koji svoju moć koriste za lični, a ne opšti interes.

Zbog toga bi javne institucije i preduzeća kao i privatni sektor bi trebalo da podrže zviždače usvajanjem mjera zaštite lica koja prijavljuju korupciju.

Na sličan način, zviždači bi trebalo da uživaju posebnu pravnu zaštitu kako bi se korupcija mogla prijaviti i procesuirati.

Tokom prošle godine samo jedna osoba je zatražila zaštitu od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) ali joj nije dodijeljen status zaštićenog prijavioca korupcije i ovaj podatak najbolje ilustruje povjerenje građana u institucije koje bi trebale da štite zviždače.

"Ova porazna statistika ništa bolja nije ni u Republici Srpskoj gdje u prošloj godini nije evidentirana ni jedna interna prijava za zaštitu uzbunjivača dok se u RS vode svega tri predmeta iz oblasti koju uređuje Zakon o zaštiti . U Federaciji BiH i dalje ne postoji zakon koji štiti lica zaposlenike javnog sektora koji se odluče da prijave korupciju na radnom mjestu dok su u Brčko distriktu prošle godine četiri prijavioca dobila zaštitu", kažu iz TI BiH.

Sa druge strane zaposlenici javnog sektora korupciju daleko više prijavljuju nevladinim organizacija što pokazuje da, tamo gdje zakoni i postoje, njihova primjena na niskom nivou zbog čega su “zviždači” žrtve progona, diskriminacije a često i zastrašivanja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()