Znanje je IN: Zakoni fizike i eksperimenti oduševili mališane

Festival nauke, osim u Muzeju savremene održava se i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci gdje možete uživati u planetarijumu, akvarijumu i terarijumu

08.06.2023. 20:59
  • Podijeli:

U Banjaluci se danas i sutra održava Festival nauke, koji okuplja više od 150 učesnika iz 30 obrazovnih i naučnih institucija iz Republike Srpske. Tokom dva dana festivala posjetioci imaju priliku da vide više od 100 zanimljivih naučnih eksperimenata i eksponata.

Na sve strane vrte se pipete, mućkaju se smjese, sklapaju se šarafčići. Vrvilo je danas u Muzeju savremene umjetnosti kao u košnici. Širom otvorenih očiju gledalo se radoznalo šta to mladi naučnici eksperminetišu.

Jovan Stojanović učenik banjalučke Gimnazije pokazuje nam primjer pametne učionice, potom savremenog patent senzora sa kamerom koja može da se rotira, vjetrenjaču sa senzorom za otvaranje vrata, sistem pametne baste koja analizira stanje napolju, vlažnost vazduha i zemlje. Mnogo je ideja kaže Jovan, ali sredstava ponekad manjka, pa da bi napravili novi projekat, ponekad moraju prvo rasklopiti stari.

Za drugim stolom praktičnim primjerom učenici Građevinske škole objašnjavaju osnovne zakone fizike.

Ukoliko planirate gradnju kuće, kažu najbolji izbor sigurno je tzv. pasivna kuća.

Pasivna kuća je uklopljena u prirodni prostor, u ovom slučaju, objašnjava profesorica Građevinske škole Sanja Cvijić Vučković,  koristimo dio postojećeg brda, to je dio fasade jedne kuće. Sve je zasnovano na principu zelenih krovova i zelenih fasada jer na taj način dobijamo izuzetnu mikroklimu. U pasivnoj kuci nikada nije vruce i nikada nije hladno, uz minimalne troskove. Ulaganje u gradnju nije malo, ali se kasnije isplati.

Organizator 11. Festivala nauke je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, uz podršku univerziteta u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu. Oni ističu da je festival nauke prilika da se na zanimljiv način predstave nauka i naučna dostignuća, a sve veći broj učesnika pokazatelj je da među mladima vlada veliko interesovanje za nauku.

Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, kaže da je, u ovom vremenu u kojem je digitalno doba donijelo i svoje negativne efekte i pojave, jako  važno da se djeca zainteresuju za znanje i tome služi ovaj festival.

Danijela Rajić, predstavnik Tehnološkog fakulteta Zvornik Univerziteta Istočno Sarajevo, dodaje da je najljepsi dio festivala kada vidite sreću na licima djece kojima ste nešto pokazali.

Festival nauke, osim u Muzeju savremene održava se i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci gdje možete uživati u planetarijumu, akvarijumu i terarijumu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()