Zloslutne najave: Litar goriva uskoro tri marke

Distributeri ističu da su poskupljenja neminovna ali da će nova ovisiti isključivo od tempa potrošnje zaliha

20.02.2024. 21:10
  • Podijeli:

I dok se vode političke borbe, na svjetskom tržištu borba i za cijenu crnog zlata. Na pojedinim pumpama gorivo već je poskupilo a prognoze su da bi litar uskoro mogao biti i tri marke. Kada će stići dodatna poskupljenja ovisi isključivo o tempu potrošnje postojećih zaliha.

Treću nedjelju za redom rastu cijene goriva na svjetskom tržištu. Prateći svjetske trendove, cijene na pojednim pumpama širom BiH danas su dosegle i 2,80 maraka.

Na adresu federalnog ministarstva trgovine proteklih dana stiglo je skoro 400 zahtjeva za korekcijom cijena. Kako stvari sada stoje, ti zahtjevi pristužu u većem broju sa benzinskih pumpi kako bi odobrili rast cijena goriva.

Pa tako na već postojeća poskupljenja, vozači mogu očekivati da će uskoro gorivo plaćati skuplje za 5 do 10 feninga.

"I ovo je preskupo za naše uvjete, mijenja li to nešto kod tebe za koliko sipaš? - pa sipam isto, šta znam, preskupo je", "Nikome to nije drago ali šta možemo, mi se voziti moramo. Moj tata je govorio sipaj za isto novca pa koliko stane. I dokle god", "Uvijek sipam za 30 maraka i plin", kažu građani.

Distributeri ističu da su poskupljenja neminovna ali da će nova ovisiti isključivo od tempa potrošnje zaliha.

"Postoje pumpe koje troše jednu cisternu mjeseČno, a postoje one koje troše dvije sedmično. Ono brzinom kako budu zalihe trošili jer se cijena formira zatečena cijena zaliha plus dozvoljena marža od 25 feninga", kaže Milenko Bošković, predsjednik Udruženja naftnih derivata FBiH.

Pa su procjene da bi u kratkom roku litar goriva mogao biti i 3 marke. I to će biti dobro, ako na tome ostane.

"Mi ne kontroliramo u BiH niti možemo na bilo koji način i veći igrači. Jednim dijelom kontrolirala je Amerika ali ni to ne može vječno. Ta borba i dalje traje u smislu te cijene da li će ona ići prema 90 - 100 dolara ili će ostati na ovim koje ja smatram realnim 75 - 80 dolara", ističe, Almir Bečarević, stručnjak u oblasti energetike.

U Udruženju za zaštitu potrošača učestala poskupljenja goriva smatraju neopravdanim.

"Ovo će biti itekako dobar izgovor mnogim da u narednom periodu podignu cijene i biće mnogo posla za inspekcijske organe. Svjedočimo godinama unazad da je lakše platiti kaznu nego vratiti cijene na prethodne", smatra Murisa Marić, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača „Don“.

I dok se ponovo vode borbe kolika će biti cijena crnog zlata, na koncu najveću cijenu platit će građani. Neminovno je da će poskupljenje goriva uzrokovati talas poksupljenja i dugih roba i usluga

"Nadamo se da trend rasat cijene neće biti dugoročan i da će moći izvršiti akumulacija i kompenzrianje datih troškova a ne da to ide automatski na teret potrošača", kazao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Jedno rješenja navodi se i unaprijeđenje konkurencije u oblasti distribucije nafte i naftnih derivata. Čime bi se u konačnici adekvantije reagiralo u ovakvim slučajevima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()