Zlatko Knežević ekskluzivno za UNU: Nikakve pritiske lično nisam imao

Za UNU govori o spekulacijama da je odluku o prijevremenoj penziji donio kao rezultat pritisaka

  • Podijeli:
Zlatko Knezevic_Srna-649abbb80f299.webp Foto: Srna

Zlatko Knežević, sudija Ustavnog suda BiH, kazao je ekskluzivno za UNU da nikakve pritiske lično nije imao da napusti pomenutu instituciju i tako je ostavi bez predstavnika iz Republike Srpske.

Da me osporio pojedinac, ne bih ćutao

“Druga je stvar da li pritiskom smatrate zaključak, odnosno odluku Narodne skupštine Republike Srpske koja me poziva da odem, napustim Ustavni sud. Čak sam negdje pročitao da se ne isključuju ni prijetnje. Visok sam 1,90, imam 110 kila, jesam mator, ali... Objasniti zašto sam otišao je jedna duga priča koju stvarno ovako kroz kraću izjavu ne mogu da ispričam. Postoji nešto što se zove lični integritet, profesionalni autoritet i profesionalni legitimitet. Niko nije osporio moj lični integritet, a očito ni profesionalni autoritet. Međutim, osporava se profesionalni legitimitet. Da ga je osporio pojedinac drugačije bih reagovao, ne bih ćutao, govorio bih. Ali kada pomenuto ospori institucija koja vas izabere, onda se postavlja pitanje, šta je sa vašim profesionalnim legitimitetom", rekao je Knežević za naš portal.

Odluku Narodne skupštine RS da napusti Ustavni sud BiH, dodaje, nije shvatio kao pritisak već kao poziv da se neke stvari riješe.

“Ako ste pažljivo pratili, niti sam ja potrčao da odem iz Suda u prijevremenu penziju, niti su ljudi iz Republike Srpske insistirali da to bude sad, pa sad. Međutim, onda je došlo do reakcije od strane kolega u Ustavnom sudu koji su nepotrebno, besmisleno i na kraju, suprotno pravilima donijeli odluku i sve to doveli u situaciju u kojoj više nije pitanje ko je tu više kriv, ko manje i kako. Zgrožen sam što je jedan dio kolega tako postupio. Mislim da nemaju ni pojma o čemu se glasa i šta priča, već samo gledaju da odrade. Drugi dio kolega u nepotpunom Ustavnom sudu donio je nešto što je profesionalno besmisleno i suprotno pravilima i onda vidite da je to jedna situacija u kojoj nema mudrosti”, zaključio je Knežević za naš portal.

Sporna izmjena pravilnika

Podsjećamo, Knežević je jedini sudija iz Republike Srpske. Prije njega je, prije sedam mjeseci, u penziju otišao sudija Miodrag Simović, a Narodna skupština RS u međuvremenu nije imenovala njegovu zamjenu.

Inače, Ustavni sud čini devet sudija, od kojih četiri bira Predstavnički dom Federacije BiH a dva Narodna skupština RS. Preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, te je riječ o stranim državljanima, čemu se iz Republike Srpske protive i vladajuće i opozicione partije.

Nakon što bi Knežević napustio Ustavni sud a Republika Srpska ostala bez predstavnika u pomenutoj instituciji, prema tadašnjem važećem zakonu, nije se moglo odlučivati o pitanjima ustavnosti zakona donesenih na nivou BiH ili nižim nivoima jer je po pravilniku morao prisustvovati "najmanje jedan sudija iz Republike Srpske i tri sudije iz Federacije".

Ipak, Ustavni sud pet dana nakon Kneževićeve odluke mijenja pravilnik i briše pomenuti član. Zagovornici ovakvog poteza isti pravdaju "sprečavanjem moguće blokade održavanja plenarnih sjednica", dok protivnici naglašavaju da se član nije mogao mijenjati jer je u tom trenutku još uvijek važilo pravilo o prisustvu minimalnog broja sudija iz oba entiteta, a iz Republike Srpske nije bio nijedan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()