Zeničkim rudarima počela isplata plaća i toplog obroka za januar i februar

Zenički rudari su zbog kašnjenja isplata plaća za januar i februar, 6. marta stupili u radnički neposluh

05.04.2024. 15:25
  • Podijeli:
sastanak rudari una-6604117b640a7.webp Foto: UNA

Zeničkim rudarima danas je počela isplata plaća i naknada za topli obrok za januar i februar ove godine - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Rudnika mrkog uglja Zenica Nedžad Dizdarević.

Zenički rudari su zbog kašnjenja isplata plaća za januar i februar, 6. marta stupili u radnički neposluh, a Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine ove je sedmice donije odluku o privremenom obustavljanju radova u jedinom preostalom proizvodnom pogonu, jami “Raspotočje”.

Na račune nekih banaka već su legle plaće za ova dva mjeseca, a nadamo se da će tokom današnjeg dana i rudari koji imaju račune u nekim drugim bankama, dobiti svoje zarade. Ako ne dobiju danas, dobit će u ponedjelja,– kaže Duraković.

Rudari koji budu angažirani u narednom periodu u kojem će na snazi biti odluka o privremenoj obustavi proizvodnje, dobijat će i dalje plaće po odredbama Kolektivnog ugovora, dok će radnici za čijim angažmanom u tom periodu neće biti potrebe, prema Pravilniku o radu RMU Zenica, dobijati iznose minimalne plaće u Federaciji BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()