Zenički rudari ni danas neće na posao, istrajni su u svojim zahtjevima

Zeničkim rudarima, kojih je ostalo nešto više od 600, zadnja plata i naknada za toplo obrok isplaćena je za mjesec decembar prošle godine, a isplaćena im je još 24. januara.

12.03.2024. 10:15
  • Podijeli:
protesti rudari - una-6422a3d785071.webp Foto: UNA

Zenički rudari, zbog kašnjenja januarske plaće i naknade za topli obrok za isti mjesec, ni jutros nisu sišli u jamu "Raspotočje" u kojoj su proizvodnju obustavili još 6. marta - potvrdio je predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Nedžad Duraković.

On smatra kako se sada već radi o potpunom ignorisanju njihovih problema.

"Svi su se, očito, odlučili ignorirati činjenicu da mi nismo dobili plaću i da zbog toga ne radimo. Nemamo drugog objašnjenja, jer nikakvih informacija iz vladajućeg društva nemamo. Naša uprava nema kapaciteta da riješi naš problem, a Elektroprivreda BiH je, kao i u svim ostalim rudnicima iz Koncerna, vlasnik cjelokupnog kapitala", navodi Duraković.

On ističe da su do obustave rada i stupanja u radnički neposluh - prošlu srijedu u prvoj smjeni, iskazali dobru volju te su radili i nakon krajnjeg roka za isplatu plaće.

"Prema odredbama kolektivnog ugovora, između dvije isplaćene plaće ne smije proći više od 30 dana, a prema odredbama Ugovora o radu koji imaju radnici, krajnji datum za isplate plaće je 25-og u mjesecu, za prethodni mjesec. Nekada se u našem rudniku plaća isplaćivala do 15-og u mjesecu", kazao je za Fenu Duraković.

Zeničkim rudarima, kojih je ostalo nešto više od 600, zadnja plata i naknada za toplo obrok isplaćena je za mjesec decembar prošle godine, a isplaćena im je još 24. januara. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()