Žene u BiH čine većinu radne snage ali su istovremeno manje zaposlene

Biti žena a potome i uspješna poduzetnica u BiH ali i zemlja regije nije lako

24.10.2023. 22:35
  • Podijeli:

Žene u BiH čine većinu radne snage ali su istovremeno manje zaposlene. Više su obrazovane ali pri zapošljavanju nejednako tretirane. Kako bi se smanjili stereotipi, ženama dale jednake prilike u poslovnom svijetu, potrebno je o tome više govoriti. A kako komunikacija oblikuje svakodnevicu i utječe na poslovnu zajednicu znaju upravo žene koje drugu godinu za redom učestvuju na Woman.Comm konferenciji.

Biti žena a potome i uspješna poduzetnica u BiH ali i zemlja regije nije lako. Dobro to zna i Nevena. Kada je odlučila pokrenuti biznis a potome i osnažiti žene, priča nam, podrška nije bila na zavidnom nivou.

"Kada sam ja pokrenula Womenweeknd, svi su mi govorili, ajme di ćeš opet neku žensku konferenciju pa to neće nitko doći. Ja sam očekivala oko 350 ljudi, došlo 1350. Potreba na tržištu uvijek postoji ali ako ne postoji onda ju mi trebamo stvoriti", kaže Nevena Rendeli Vejzović, poduzetnica.

No, to i nije lako. Pri samom zapošljavanju žene su izložene diskriminaciji i pitanjima da li planiraju porodicu. Tu su i uslovi i ugovori o radu na koncu nejednake plate za ista radna mjesta. S toga je, kažu učesnice, potrebno više hrabrosti i ženskog uvezivanja.

"Fokus na prestati razmišljati i pokrenuti se. Sama riječ pokrenuti se i poduzetništvo podrazumijeva akciju i poduzetništvo. Žene su često sklone tom negativnom perfekcniozmu i čekaju savršen trenutak", smatra Kristina Ercegović, EMBA - poslovna savjetnica.

A taj trenutak neće doći tako lako. Svjedočimo novim trendovima kojima mnogo doprinosi i tehnologija. Tako je ovogodišnja konferencija specifična i po korištenju savremene tehnologije, nedodirljiva nije ostala ni oblast komunikacija.

"Želimo potaknuti jesu li ljudi i znanje naša najveća vrijednost. Zašto ne ulažemo u znanje i naše ljude da li je osnaživanje zaista segment koji njegujemo ili je to samo PR kompanije", ističe Irena Miličević Vukoja, direktorica Woman.Comm Cluba.

"Raditi s ženama je uvijek jedan korak naprijed. Imate puno veću kreativnost, razumijevanje, empatiju, socijalnu inteligenciju, i ja se nadam da ću kao i do sad ostati partner svim ovim ženama", kaže Senad Alibegović, osnivač i CEO agencije za komunikacije.

Tokom konferencije biće govora i o društvenoj odgovornosti, tj. kako društvo učiniti boljim. U tom kontekstu govorit će se i o vještačkoj inteligenciji.Ove godine biće dodijeljene i nagrade najuspješnijim ženama.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()