Željeznice Republike Srpske planiraju dobit od 84 KM

Najveći troškovi u radu ŽRS-a su plate i naknade radnika, a imaju tendenciju rasta i kreću se od 48,5 miliona KM u ovoj do 52 miliona KM u 2026. godini

15.02.2024. 16:14
  • Podijeli:
zeljeznice_rs_foto_FB-1663682711626.webp Foto: Facebook

Željeznice Republike Srpske planiraju u ovoj godini da ostvare skromnu dobit od 84 marke, nakon čega najavljuju poslovni preporod za narednu i 2026. godinu, gdje bi dobit trebala biti veća od deset miliona maraka.

Oni svoj optimizam grade na procesu restrukturiranja koji je u toku, a u kojem je Vlada preuzela obaveze "Željeznica" po osnovu inostranih kredita, a koje će se konvertovati u kapital.

"Realizacija projekta restrukturisanja dovešće i do smanjenja troškova poslovanja, a kroz optimizaciju poslovanja i informatizaciju društva. Konačan rezultat trebao bi se ogledati u sposobnosti 'Željeznica' da budu finansijski stabilne, kao i u kvalitetu pruženih usluga, što će u značajnoj mjeri povećati konkurentnost ovog javnog preduzeća", stoji u planu poslovanja za period 2024. – 2026., navodi Capital.ba.

Dodaje da će se ovaj plan naći pred akcionarima preduzeća na sjednici početkom marta.

Kad je riječ o finansijskom planu, poslovni prihodi preduzeća u ovoj godini bi trebali iznositi 81,1 milion KM, a u naredne dvije godine  95,7 i 97 miliona maraka, dok su rashodi za sve tri godine na istom nivou od oko 86,8 miliona KM.

Po pitanju prodaje učinka, prevoza putnika i robe planira se skroman rast prihoda do dva odsto, ali preduzeće računa na značajne prilive od subvencija koje su u 2024. godini 19,6 miliona KM, a u 2025. i 2026. godini preko 38 miliona KM.

Najveći troškovi u radu ŽRS-a su plate i naknade radnika, a imaju tendenciju rasta i kreću se od 48,5 miliona KM u ovoj do 52 miliona KM u 2026. godini.

Kada je riječ o zaposlenima, njih je na evidenciji preduzeća krajem prošle godine bilo 1.814, dok je za naredne dvije u planu da ih bude 2.098.

U "Željeznicama" tvrde da se svako zapošljavanje sprovodi u saglasnost nadležnih.

"U toku 2023. godine izvršen je prijem neophodnih radnika na izvršne poslove po raspisanom javnom oglasu, odobrenom od strane Vlade i Svjetske banke, pod čijim nadzorom 'Željeznice' posluju dok traje postupak restrukturisanja. U narednom planskom periodu planiran je novi prijem radnika na izvršne poslove", stoji u planu poslovanja.

Podsjećamo, Rješenjem Okružnog privrednog suda u Doboju iz marta 2020. godine otvoren je postupak restrukturisanja preduzeća, a krajem te godine prihvaćen je i plan finansijskog i operativnog restrukturisanja.

Postupak podrazumijeva finansijsko i vlasničko restruktruisanje, restrukturisanje radne snage i organizaciono restrukturisanje.

U toku je vlasničko restrukturisanje odnosno konverzija obaveza po osnovu inostranih kredita u kapital, te prelazak željezničke infrastrukture i imovine operatera iz vlasništva Željeznica u vlasništvo Republike Srpske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()