Zakon i cijene čine svoje: Cigarete manje dostupne djeci

Učestalost pušenja veća među mladima u gradskim sredinama, nego u seoskim

16.10.2023. 18:15
  • Podijeli:
bezdimne_alternative_pusenje_foto_PR-64e5de6e6da20.webp Foto: Freepik

 U Republici Srpskoj je učestalost pušenja među mladima do 15 godina oko sedam odsto i broj djevojčica i dječaka je skoro izjednačen, izjavio je  nacionalni koordinator Republike Srpske za kontrolu duvana Darko Marković.

Marković je ocijenio da u Republici Srpskoj nije loše stanje kada je riječ o broju pušača, navodeći da na to utiču dobra zakonska regulativa i cijena koja cigarete čini manje dostupnom djeci.

On je dodao da je u Federaciji BiH procenat pušača među mladima do 15 godina 10 odsto.

Prema Markovićevim riječima, svjetsko istraživanje radi se svakih 10 godina, posljednje je urađeno prije pojave pandemije korone na uzorku između pet i šest hiljada učenika iz 60 škola, 20 iz Banjaluke, 20 iz drugih gradova Srpske i 20 škola iz seoskih sredina.

Ovo istraživanje je potvrdilo i da je učestalost pušenja veća među mladima u gradskim sredinama, nego u seoskim.

"U Republici Srpskoj je važeći zakon o zabrani prodaje cigareta mlađima od 18 godina, a kad je god teško dostupno to je onda dobro, kad je lako dostupno tu je veća učestalost pušenja", rekao je Marković.

On smatra da je cijena duvanskih proizvoda najjači adut, jer se sada u Republici Srpskoj ne mogu naći cigarete jeftinije od četiri KM, što je nedostižnu za većinu mladih.

"Cilj je da mladi nikad ne postanu pušači i zato Ministartvo zdravlja i socijalne zaštite u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, institucijama i lokalnim zajednicama stalno propagiraju zdrav život, još od jaslica u obdaništu", istakao je Marković.

On je poručio da je pušenje loše, da nije loša navika, nego bolest zavisnosti.

Marković je naveo da su među odraslim stanovništvom u Republici Srpskoj 30 odsto pušači, isti je procenat u zemljama okruženja, dok je u razvijenim evriopskim zemljama to 20 odsto.

"Najviše se puši u Grčkoj. Svi bi očekivali što južnije to tužnije, ali nije tako, Turska ima dobre rezultate, dobru zakonsku regulativu i odličan sistem, kol centre koji pomažu stanovništvu savjetima o prestanku pušenja, apsolutnu zabranu pušenja u zatvorenim prostorijama, 5.000 inspektora i rigorozne kazne", naveo je Marković.

On je ukazao da pušenje ozbiljno i opasno narušava ljudsko zdravlje.

"Skraćuje se životni vijek, dokazano, češće se umire od najtežih bolesti, pogotovo respiratornog sistema – rak pluća, jednjaka, usne duplje, jezika. Kardiovaskularni sistem je napadnut, reproduktivni sistem je napadnut", naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, dokazano je da se smanjuje reproduktivna moć muškarcima i ženama koji puše.

"Ionako se svi, nažalost, kasno udajemo i ženimo i prirodno starost smanjuje reproduktivnu moć, kao i stres u kojem svi živimo, a na to još cigarete i onda imamo problem sa začećem kod mladih", rekao je Marković.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana Republike Srpske rekao je da elektronske cigarete, nažalost, još nisu prepoznate kao duvanski proizvod, ali da su toku pripreme i on očekuje da će i to zakonsko rješenje vrlo brzo doći.

"Elektronske cigarete apsolutno su štetne za ljudsko zdravlje, pogotovo za djecu. Doći će vrijeme i to će biti zakonom regulisano", naveo je Marković.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()