Za jak "Zvižduk" u BiH potrebna hrabrost

"Uzbunjivači" u Federaciji BiH bez zaštite

28.08.2023. 21:50
  • Podijeli:

"Zviždači" se ne smatraju izdajnicima već ljudima koji ne pristaju na šutnju spremni poduzeti mjere protiv zloupotreba, shodno tome neophpdna im je posebna pravna zaštita. No, slučaj zlostavljanja štićenika u Zavodu Pazarić, dovodi u pitanje zaštitu uzbunjivača.

"Tražićemo i da Zavod Pazarić podnese krivičnu prijavu pored otpuštanja radnice i da podnese krivičnu prijavu i protiv same radnice koja je udarala dijete ali i protiv onih koji su nijemo to posmatrali, čak su snimali to a nisu poduzeli ništa da spriječe jednu takvu vrstu nasilja", rekao je novinarima u Sarajevu Adnan Delić ministar rada i socijalne politike Federacije BIH.

Da li je izjava resornog ministra nakon što je u javnosti otkriven slučaj ponovnog zlostavljanja štićenika Zavoda u Pazariću, poruka potencijalnim "zviždačima" da ne zvižde?

"Poslije ovakvih izjava koje dolaze od nosilaca izvršne vlasti kako očekivati od bilo koga ko radi u bilo kojoj institiuciji u budućnosti da ukaže ili prijavi bilo kakve nepravilnosti kada imate situaciju da ministar kritikuje ljude koji anonimno prijavljuju, a u isto vrijeme nemamo adekvatnu zašititu niti zakone koji bi zaštitili bilo koga ko bi možda imenom i prezimenom istupio javnosti", smatra Ivana Korajlić izvršna direktorka Transparency International BIH.

Jedina opcija koja ostaje potencijalnim uzbunjivačima, jeste anonimna prijava. Godinama unazad iz Transparency-a ukazuju na neophpdnost usvajanja zakona na svim nivoima. Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju Republika Srpska regulisala je 2017. godine, ali je broj onih koji se odlučuju na "uzbunu" je izuzetno nizak.

Onaj ko se odluči da to uradi na području Federacije BIH, zaštitu ne može dobiti jer zakona još uvijek nema. Utvrđen je 2018.godine.

"Godinama je stajao. U avgustu prošle godine, prethodna valda je uputila u formi prijedloga i umjesto da se ide na to da se što prije usvoji, nova Vlada je povukla sve prijedloge i nacrte koji su bili u proceduri na razmatranje i revidiranje međutim, dio zakona je vraćen. Ovaj kao ni Zakon o sukobu interesa nisu vraćeni niti imamo bilo kakvu informaciju kada će to biti urađeno", pojašnjava Korjalićeva.

Zviždači otkrivaju inforamacije koje su u javnom interesu. To su lica koja prijavljuju ili ukazuju na nezakonite, neetičke ili štetne aktivnosti u okviru organizacija ili institucija u kojima rade ili su radili. Međitim, ni građani jednim dijelom nisu upoznati kakvu vrstu zaštite im postojeći zakoni nude.

Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine usvojen je još 2014. godine, a prema kojem status uzbunjivača mogu dobiti samo zaposleni u državnim institucijama. Zaštita prijavilaca korupcije nalazi se među prioritetima Evropske unije u sklopu seta antikorupcijskih zakona. A koliko je BIH daleko od ovog koraka, govori podatak da je jak zvižuduk u našem društvu potrebna hrabrost. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()