Za bolju komunikaciju: Djeci donirane taktilne slikovnice

Trideset slikovnica je donirano Centru za slijepu i slabovidnu djecu u Sarajevu, a ostalih trideset biće donirane Udruženjima u Federaciji BiH koja se bave slijepom i slabovidnom djecom

12.09.2023. 10:31
  • Podijeli:

Diskriminacija slijepih i slabovidnih lica u Bosni i Hercegovini definitivino još postoji. Ali borba za jednaka prava je tu.

U Centru za slijepu i slabovidnu djecu uručene su taktilne slikovnice koje će djeci pomoći u boljoj komunikaciji.

Lara i Eldina su nam pročitale taktilnu slikovnicu "Mačak Krešo se pita: Koje je boje srce moje". Ove slikovnice su jako korisne za slijepu djecu kao što je Lara koja nam je čitala pomoću Brajevog pisma kao i za slabovidnu djecu koja učitaju pomoću uvećanog crnog tiska.

"Tekst je tiskan na brajici i na uvećanom crnom tesku a kontrasni crteži su reljefno istaknuti i tekstuirani . U izradi smo poštovali sve profesionalne smjernice i koristili smo najsuvremenije tehnologije odnosno tiskanje UV lakom koje će omogućiti da ove slikovnice stvarno budu dugotrajne u svojoj upotrebi", ističe Jasmina Kos, autorica slikovnice.

Trideset slikovnica je donirano Centru za slijepu i slabovidnu djecu u Sarajevu, a ostalih trideset biće donirane Udruženjima u Federaciji BiH koja se bave slijepom i slabovidnom djecom.

Profesorica istorije je na primjeru kupovine knjige kao poklona objasnila koliko je teško slijepim osobama u BiH.

"Kad odemo u najbližu knjižaru mi ćemo naći nešto da kupimo za nekoga. Ali ni u jednoj toj knjžari ni u onoj najbogatijoj najbolje opremljenoj nećete naći knjigu za slijepe, jednostavno nema je za kupiti", ističe Senija Okić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()