Za bolesno dijete roditeljima samo 15 dana bolovanja računajući i dane vikenda

Nemaju svi mogućnost ostavljanja djeteta nekome na čuvanje, smatraju roditelji

21.04.2024. 19:35
  • Podijeli:

Ukoliko vam je dijete bolesno i treba vašu njegu, a vi ste kao roditelji zaposleni, u Republici Srpskoj imate pravo na bolovanje u trajanju od 15 dana, računajući i dane vikenda.

Jedan od roditelja koji imaju dvoje djece ima pravo na 30 kalendarskih dana i tako po 15 dana više za svako naredno dijete. Roditelji ovo smatraju kao premalo, a posebno kada uporede ovo pravo u zemljama regiona.

U slučaju prehlada, viroza, stomačnih virusa, vodenih ospica i drugih dječjih bolesti, roditelji djece mlađe od 15 godina u RS imaju pravo na bolovanje od samo 15 dana.

Nemaju svi mogućnost ostavljanja djeteta nekome na čuvanje, smatraju roditelji.

„Niko ne može ograničiti dijete da bude bolesno samo 15 dana godišnje pogotovo za malu djecu, koja sa 1,5 godinu kreću u vrtić i pokupe sve moguće viruse. Da se napravi da djeca do 5,6,7 godine imaju više dana, a za djecu stariju od 7 godina da roditelji imaju manje dana. Malo djete, od godinu i po, 3 pa do sedam treba apsolutno njegu roditelja“, kazala je Jelena Bjelica, predsjednica Udruženja „Moje dijete“.

Da je taj broj dana u jednoj kalendarskoj godini nedovoljan, smatraju i pojedini doktori. Idealni uslovi bili bi 60 dana godišnje, ali ni 30 nije zanemarujuće.

“Jedna prehlada, kada dijete ima temperature, minimum 3 do 5 dana pa to zna nekad da bude duže kada se uključe antiobiotik, bez sedam dana ne možemo računati na neko stabilno stanje, da bi dijete ostalo kući, a svakako to dijete do 7 godina i ne može. Ne možemo ograničiti da dijete bude 15 dana u toku godine bolesno, suludo je, pogotovo jer su to djeca koja su u kolektivima, vrtićima, školama”, kaže Gordana Savin, pomoćnica direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Bijeljina.

Za upućivanje inicijativa kako bi se broj dana povećao, nadležno je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Na pitanje da li će se to i desiti, odgovaraju:

“Ministarstvo ih razmatra u okviru predviđenih procedura, kada se za to ukaže potreba. To podrazumijeva kompleksan postupak, odnosno pribavljanje stručnih mišljenja, potrebne analize, odnosno sveobuhvatno sagledavanje razloga i opravdanosti za izmjenu koja se traži ili predlaže, jer se na osnovu eventualnih pojedinačnih primjera ili primjedbi na ostvarivanje nekog prava ne može mijenjati nijedan sistemski zakon.”

Roditelji imaju pravo na bolovanje i u drugim slučajevima. Jedan od njih je i onda kada se dijete nalazi na bolničkom liječenju.

„Ovo pravo se odobrava koliko je potrebno odnosno onoliko koliko bolničko liječenje traje i ono nema ograničenja u smislu perioda. Postoji mogućnost kod težih oboljenja djeteta mlađeg od 18 godina, teških oboljenja moždanih struktura i nekih teških pogoršanja zdravstvenog stanja da se odobri privremena sprečenost za rad radi njega do 4 mjeseca tokom kalendarske godine“, objašnjava Dobriša Radić, rukovodilac Odjeljenja za kontrolu odobravanja privremene sprečenosti za rad u FZO RS.

U zemljama okruženja pitanje bolovanja roditelja u slučaju viroze, prehlade i drugih dječjih bolesti, regulisano je mnogo bolje.

U Federaciji BiH roditelji imaju pravo na bolovanje u roku od 4 mjeseca za dijete do 15 godina ili dva mjeseca za dijete starije od 15 godina starosti.

U Hrvatskoj - do 60 dana za svaku utvrđenu bolest za dijete do sedme godini ili najviše do 40 dana za dijete do 18 godine.

U Srbiji rješenja nisu tako povoljna kao u Hrvatskoj , ali su daleko bolja nego u Srpskoj.

Najduže do 30 dana za djecu mlađu od 7 godina, odnosno 14 dana ako je dijete starije od 7 godina.

Na osnovu svega navedenog čini se da su djeca u Republici Srpskoj u najnezavidnijem položaju kada im je potreba roditeljska njega u slučaju bolesti. Možda bi baš to mogla biti jedna dobra pronatalitetna mjera - da je bolje regulisana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()