Vršnjačko nasilje u porastu: Dominantno fizičko nasilje

Potpisan protokol za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja

01.04.2024. 20:26
  • Podijeli:

Protokol za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja koji omogućava efikasnije prepoznavanje i postupanje svih institucija kao i pojedinca u slučaju pojave neželjenog ponašanja, potpisan je u saradnji četiri minsitarstva Vlade Republike Srpske.

Ovo su samo neki od naslova u posljednjih 15 dana. Nasilje je u porastu, a maloljetnička delikvencija sve okrutnija. Unazad pet godina vršnajčko nasilje povećano je duplo. Tokom 2018.godine, registrovana su bila 34 slučaja a prošle godine

''U prošloj godini smo imali ukupno 61 slučaj vršnjačkog nasilja. Samo ću reći da smo u 32 slučaja imali elemente imali elemente krivičnog djela i uputili krivične prijave u Tužilaštvo. U 14 sluačjeva smo samo obavijestili Tužilaštvo, u 10 smo pokrenuli prekršajne postupke, a u pet slučajeva u ovih 61 su škole mogle u okviru svoje vaspitno-obrazovne djelatnosti da djeluju,'' rekao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Djeca mogu biti izložena različitim oblicima nasilja: fizičkom, psihičkom i seksualnom kao i zanemarivanju. Postoje i specifične vrste: vršnjačko nasilje i nasilje nad djecom u digitalnom okruženju. Svi ovi oblici od danas su zvanično i u Protkolu u kojem je je jasno definisano šta je nailje i kako ga prepoznati. Potpisi četiri ministra, na ovaj, kako kažu, suštinski dokument koji jasno precizira obaveze i postupke vaspitno-obrazovnih institucija.

''Bitno je da se iz svakog slučaja, prije svega, uđe u genzu samog postupka, zašto je to dijete učinilo to i onda da se na taj način zajedno sa stručnim osobljem u školamam pristupi samoj analizi sadržaja. Svi ibnstruenti su na raspolaganju i propisano je na koji način bi to trebalo da rade,'' pojasnila je Željka Stojičić ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

U praksi to bi značilo da nadležni djeluju kroz multisektorski pristup. Primjera radi, multisektorski tim jedne škole čini najmanje sedam stalnih članova predstavnici škole, organa starateljstva, policije, domova zdravlja, jedinica lokalne samopurave kao i povremeni članovi. Svi sa jednim ciljem – prava zaštite djeteta.

‘’Multisektorska saradnja s ciljem da se nasilje prevenira jer Republika Srpska ima nultu toleranciju na svaki vid nasilja,’’ poruka je Selme Čabrić ministarke porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Neophodno je raditi na podizanju svijesti kako bi svako dijete bilo upućeno u svoja prava a koja im garantuju zaštitu od svih oblika nasilja, kako da ga prepoznaju ali i kome da se obrate za pomoć. Važno je znati da svi oblici nasilja imaju jednu zajedničku karakteristiku a to je da ostavlju posljedice. Prevencija je suština. Pa bi se dobro uklopila narodna izreka: bolje spriječiti nego liječiti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()