Vlada RS za zapošljavanje izdavaja 49 miliona maraka

Usvojen Akcioni plan za sprovođenje Strategije zapošljavanja Republike Srpske za period 2023-2025. godine

06.07.2023. 16:43
  • Podijeli:
Vlada Republike Srpske sjednica foto Vlada RS-64a6d2e26576b.webp Foto: Vlada RS

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o usvajanju Akcionog plana za sprovođenje Strategije zapošljavanja Republike Srpske za period 2023-2025. godine, kojim je planirano da se u ovoj godini realizuju sa ukupno 49 miliona KM, od čega je za aktivne mjere zapošljavanja putem realizacije Programa zapošljavanja planirano ukupno 15.063.000 KM.

Od ovog iznosa, za realizaciju Programa zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih i demobilisanih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida "Zajedno do posla" planirano je 10 miliona KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Za Program podrške privredi putem povrata uplaćenih poreza i doprinosa za novo zapošljavanje pet miliona KM, a za realizaciju Programa podrške zapošljavanju i samozapošljavanju Roma iznos od 63.000 KM, koji se finansira iz granta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ovim sredstvima, obezbijeđenim budžetom za 2023. godinu, u iznosu od 15 miliona KM planirano je zapošljavanje 2.689 lica, od čega kroz program "Zajedno do posla" 1.151 lice, a kroz Program podrške privredi putem povrata uplaćenih poreza i doprinosa za novo zapošljavanje 1.151 lice, dok bi Programom zapošljavanja i samozapošljavanja Roma bilo obuhvaćeno 11 lica.

Na današnjoj sjednici usvojena je i informaciju o aktivnostima na izradi i usvajanju Programa ekonomskih reformi Srpske 2023-2025. godine, te o koordinaciji aktivnosti na usaglašavanju zajedničkih zaključaka sa Ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i zemalja zapadnog Balkana i Turske.

U Programu ekonomskih reformi 2023-2025, koji je krajem prošle godine usvojila Narodna skupština Republike Srpske, predstavljene su mjere ekonomske politike Vlade koje obuhvataju prijedloge svih resornih ministarstva, a prilikom izrade dokumenta u značajnoj mjeri su uvaženi i prijedlozi socijalnih partnera, dostavljeni u okviru dijaloga, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()