Vildana Bešlija: Odluka o skraćivanju časova u Kantonu Sarajevo šteti svima, uključujući i postače

Ističe da se za ovu odluku nisu pitali ni roditelji ni nastavnici

13.03.2024. 19:56
  • Podijeli:
Vildana Bešlija_foto_NašaStranka Cropped-65534eed4b163.webp Foto: Naša stranka

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo dalo je saglasnost školama da zbog posta tokom ramazana mogu skratiti trajanje časova u drugoj smjeni. Tim povodom reagovala je Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

Bešlija je naglasila kako se i prošle godine također govorilo o sličnoj odluci.

"Prošle godine smo također problematizirali sličnu odluku i zaista je razočaravajuće da Ministarstvo nije od tada ništa promijenilo. Skraćenje je došlo u jeku učeničke borbe za bolji prosjek te ispitivanja i ocjenjivanja kada su potrebne što duže pripreme za savladavanje gradiva", rekla je Bešlija.

Ističe da se za ovu odluku nisu pitali ni roditelji ni nastavnici.

"U želji da izađe u susret jednoj grupaciji učenika i nastavnika, onima koji poste, Ministarstvo je napravilo veću štetu svima, uključujući i postače. Za ovu odluku nisu se pitali roditelji, niti su nastavnici predstavili roditeljima i učenicima na koji će se način odvijati nastava ili nadoknaditi propušteno vrijeme uzrokovano skraćenjem časova mjesec dana u kontinuitetu. Postoji bezbroj drugih načina da se postačima olakša a Ministarstvo je našlo onaj koji dodatno sve uznemirava i svima otežava", ističe zastupnica Naše stranke.

Na kraju, naglasila je kako nijedan drugi kanton nije donio sličnu odluku.

"Uz sve to treba imati u vidu da nijedan drugi kanton nije donio ovakvu odluku pa se postavlja i pitanje s kim se sarajevsko ministarstvo obrazovanja poredi i kakve standarde primjenjuje kad donosi ovakve odluke", zaključila je Vildana Bešlija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()