Vijeće ministara BiH imenovalo tim za pregovore o prvom ikad kolektivnom ugovoru

Hoće li propasti i ovaj pokušaj?

21.12.2023. 11:25
  • Podijeli:
parlamentarna-skupstina-bih.jpg

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je jučer tim za pregovore kako bi bio usaglašen prvi ikad kolektivni ugovor za zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine.

Prvobitno su u tim Vijeća ministara BiH, prema informacijama, bili predloženi predstavnici svih ministarstava, a nakon pisma reprezentativnih sindikata u kojem su upozorili da bi preglomazan tim mogao dovesti do neefikasnih pregovora, usvojena je odluka kojom je on smanjen, piše Faktor.

U tim za pregovore sa tri sindikata koja okupljaju zaposlene u državnim institucijama, u državnim policijskim tijelima i u Upravi za indirektno oporezivanje BiH imenovani su predstavnici ministarstava pravde, finansija i trezora, sigurnosti, civilnih poslova i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Rok za usaglašavanje kolektivnog ugovora je šest mjeseci, nakon čega Vijeće ministara BiH u roku od 60 dana treba donijeti odluku.

Radenko Mirković, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kazao je da kolektivni ugovor traže već 25 godina i da su jedini koji ga nemaju.

Sindikati su još na proljeće dostavili konačni prijedlog kolektivnog ugovora, a proteklih godina je bilo niz pokušaja imenovanja tima Vijeća ministara BiH za pregovore, sastanaka, prepiski, zahtjeva, prijetnji, protesta zbog opstrukcija u donošenju kolektivnog ugovora.

- Mi smo zadovoljni odlukom Vijeća ministara BiH. Koliko je u interesu poslodavca da sklopi kolektivni ugovor je drugi par opanaka – dodao je Mirković.

Na pitanje koje su ključne stavke predložili u kolektivnom ugovoru odgovorio je da 95 posto štiti prava radnika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()