Većina žena u BiH to sebi ne može priuštiti: Godišnje se 90 porođaja obavi u privatnim ustanovama

Na području Federacije BiH odnedavno je, i to na području Tuzle, gdje već djeluje jedna privatna bolnica u kojoj se obavljaju porodi, otvoreno novo porodilište

09.01.2024. 10:10
  • Podijeli:
beba, bebe, porodilište - shutterstock-6593eb2554964.webp Foto: Shutterstock

Porodilje u BiH, izgledno je, i dalje daju ogromnu prednost državnim bolnicama u odnosu na privatne. Iako ga većina žena ne može priuštiti, jer se u privatnim porodilištima „debelo“ plaća, porod u BiH se može obaviti u četiri ustanove, po dvije u oba entiteta.

Novo porodilište

Na području Federacije BiH odnedavno je, i to na području Tuzle, gdje već djeluje jedna privatna bolnica u kojoj se obavljaju porodi, otvoreno novo porodilište.

Međutim, prema podacima koje smo dobili iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, tokom 2022. godine obavljena su 94 poroda u privatnim zdravstvenim ustanovama.

"Što se tiče protekle 2023. godine, raspolažemo s podacima za devet mjeseci, prema kojima je u privatnim zdravstvenim ustanovama obavljeno 96 poroda", rečeno je iz Zavoda.

Podatke o broju porođaja u privatnim porodilištima u RS nismo uspjeli dobiti. Zanimljivo je da smo na nekoliko adresa privatnih ustanova u BiH i u regionu u kojima se obavljaju porodi poslali upite, ali smo ostali uskraćeni za njihove odgovore, koje smo čekali dva dana. Pitali smo ih, između ostalog, koji su glavni motivi i razlozi zbog kojih im porodilje dolaze, da li imaju porodilja iz drugih gradova, odnosno iz BiH, i slično.

Državna bolnica

S druge strane, iz dvije državne bolnice, Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo i Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar skoro su saglasni da je, uz komfor i standard, jedan od razloga zbog kojih se pacijentice odlučuju na porođaj u privatnim porodilištima carski rez.

"Pacijentice se odlučuju za porod u privatnim porodilištima isključivo kada žele operativno završavanje poroda, odnosno carskim rezom. U medicini postoje indikacije/medicinski razlozi za svaku intervenciju, operaciju, jer sve je povezano s velikim rizikom i eventualnim komplikacijama. Nedopustivo je da je u nekim porodilištima procent carskih rezova viši od 60 posto i da se ne shvata da je to veliki problem", odgovorili su iz Opće bolnice.

Komforni apartmani i jedna babica

Prof. dr. sc. Vajdana Tomić, šefica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar, kaže nam kako je jasno da se komforni apartmani i standard u privatnim porodilištima, gdje, naprimjer, na jednu pacijenticu ide jedna babica, odnosno primalja, u državnim bolnicama baš i ne može očekivati.

"Međutim, sve se to plaća. Komfor je sigurno daleko veći u privatnim rodilištima, ali je tu, s druge strane, sigurnost u državnim bolnicama. Općenito, mislim da u privatnim rodilištima imaju i kriterije, pretpostavljam da se radi o urednim trudnoćama, makar na našim prostorima, jer, inače, razne komplikacije u privatnim bolnicama se dovršavaju u državnim", kaže dr. Tomić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()