Vaskršnji post, a tržnica pusta: Oslić najjeftiniji i najprodavaniji, voće i povrće se kupuju na komad

Obišli banjalučku tržnicu, i tamo, što je neočekivano, nismo zatekli gužve ispred ribarnica i tezgi sa voćem ili povrćem

23.03.2024. 20:03
  • Podijeli:

Vrijeme je vaskršnjeg posta. Osim uzdržavanja od loših misli, želja i djela, vrijeme je i za uzdržavanje od mrsne hrane. Mi smo obišli banjalučku tržnicu, i tamo, što je neočekivano, nismo zatekli gužve ispred ribarnica i tezgi sa voćem ili povrćem. Ili je to, možda, s obzirom na cijene, očekivano.

Uobičajen dan na banjalučkoj tržnici. Uobičajen - po novom. Iako je vrijeme vaskršnjeg posta, tek poneki građanin navrati do ribarnice ili do tezgi sa voćem i povrćem.

Zastane, pita, pa, uglavnom, produži dalje. Oni, koji, ipak, odluče da pazare, prebrojavaju svaku marku.
Sliježu ramenima i kupci i prodavci. Sliježu, pa se u muci solidarišu. Razumijevanja se i pronađe, ali novca - malo teže.

Vezica mladog luka, u kojoj je tek nekoliko stabljika, stoji marku i po. Pasulj, koji je, obično, dio svake posne trpeze, košta od 7 do 10 maraka, mladi krompir 2,5, glamočki 3 marke. Kilogram mrkve je 2,5 marke, špinata 4. Kupus i cvekla su po 2,5 KM, a bijeli luk 12 maraka. Jabuke su od 1,5 KM, narandže 2,5, limun 3, grožđe oko šest maraka.

Uzima se i riba. Ali, ne puno. I, naravno, ne ona najskuplja. Svježi šaran košta 13,5 KM, očišćeni 17. Amur je 10, pastrmka 13 i 16 maraka, smrznuti oslić 7 i 7,5 maraka. Girice koštaju 3,5 marke, skuša 6,5, srdele 4,5, lignje 12, dok su odresci lososa - 15 maraka.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()