Vasić za UNU: "Gdje ima isključivosti, tu nema duhovnosti"

"Zapali smo u moralnu i duhovnu krizu"

07.01.2023. 10:52
  • Podijeli:
trava_zivot-63b6c53156ba5.webp Foto: Pixabay

Vrijeme praznika, vrijeme je da se kao društvo zapitamo - koliko smo duhovno pročišćeni i čemu zapravo težimo?

Sociolog Vladimir Vasić za portal UNA kaže da današnji čovjek ne treba d se odriče svega, ali da se pojam duhovnosti veže za pojam odgovornosti.

"Mislim da je pogrešan koncept duhovnosti koja „uključuje isključivost“ odnosno gdje ima bilo kakve isključivosti tu nema duhovnosti. Dakle, običan čovjek u savremenom društvu, ne mora, niti može, niti treba da živi asketski u smislu odricanja od svega u svijetu, prosto jer je to nemoguće. Duhovnost savremenog čovjeka mora da se ogleda u odgovornosti prvenstveno prema samome sebi ali onda prema porodici, ako je roditelj ili bračni partner, prema djeci i bračnom partneru ali i prema društvu u kome živi. Dakle, duhovnost ili askeza savremenog čovjeka je u odgovornosti", kaže Vasić za portal UNA.

Zato je neobično važno, dodaje, da sistem vrijednosti, duhovni život ali i porodični, svakodnevni, upodobljavamo prema neprolaznim vrijednostima ali, da pazimo na zamku isključivosti.

Materijalno ne lišava duhovnog. 

"Naravno, ako je materijalno stečeno trudom, radom i poštenim putem. Danas imamo razne interpretacije duhovnosti koje u svojim devijacijama čovjeka nastoje lišiti materijalnog što je apsolutno pogrešno", kaže Vasić.

Kaže da je bogastvo dobro ako ga dijelimo s drugima.

"Jer, samo ako dijelimo onda će da se množi. Nažalost, danas smo zapali prvenstveno u duhovnu i moralnu krizu, zatim vrijednosno interesnu i intelektualnu te s tim u vezi prednjačimo u egoizmu i egocentrizmu ali se ponekad vrlo vješto pokrivamo nekakvim „svetim parolama“", ističe sagovornik.

Stvar je samo slobodno volje.

"Duhovnost je zapravo slobodan duh. Nama je na slobodu dato da li da se okrenemo prolaznom ili vječnom. Potrebno je pročitati. Samo će nam se kazati zašto smo se udaljili od duhovnog i kako da se jedni drugima vratimo", zaključuje Vasić za portal UNA.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()