Uspješna borba osobe sa invaliditetom: Almin je pobijedio BiH sistem, ali i pobjegao od njega

Više detalja u prilogu donosi Maja Popović.

14.04.2024. 20:10
  • Podijeli:

U nastavku donosimo priču o Alminu iz Vareša. Riječ je o momku koji se, najblaže rečeno, zbog nepostojanja sluha nadležnih, izborio protiv obrazovnog sistema u BiH. Od ismijavanog i osporavanog člana društva, Almin je postao neko ko sistemski pomaže diskriminisanima - ali u Njemačkoj. Maja Popović.

Dvadeset šestogodišnji Almin Muftić odrastao je u Varešu. Nije imao nimalo lako djetinjstvo ali ni školovanje. U osnovnoj školi bio je predmet ismijavanja i diskriminacije od strane učenika i profesora. A sve zbog svog invaliditeta.

"Rođen sam sa rascjepom usne i nepceta, što spada u malo komplikovanu poteškoću, najviše zbog govora, jer stvara problem u govoru i onda imate problem sa izgledom", priča Almin Muftić.

 Ukupno je imao sedam operacija, nakon čega se njegov govor poboljšao. Istovremeno je trajala i borba sa  obrazovnim sistemom.

"Bilo je na način da mi dijete sklonimo po strani, mi ćemo njemu ovamo upisivati ocjene, pa ćemo kasnije vidjeti šta ćemo sa njim. Niti su oni mene šta učili, da li je bilo do mene ili do njih ali oni su mene nakon nekog vremena prebacili u specijalno odjeljenje i na taj način još više uskratili pravo na obrazovanje, jer vi tu učite samo osnovne stvari, sabiranje i oduzimanje", objašnjava Almin.

Kako kaže, sistem je digao ruke od njega. Ali Almin je bio uporan. Završio je fakultet u Zenici. Nakon toga je otišao u Njemačku gdje se i zaposlio kao socijalni pedagog koji radi sa mladim ljudima koji imaju neki oblik invaliditeta.

"Ja koristim više to iskustvo koje sam ja imao ali u suprotnom da su se prema meni loše odnosili ja sam to iskoristio da pomažem drugim ljudima koji imaju neki neki invaliditet", dodaje Almin.
 

Borba, ali u kojoj je Almin pobijedio. Pobijedio sistem i ostvario svoj san. Za kraj poslao je poruku svim osobama sa invaliditetom koji se  moraju boriti za svoje mjesto u društvu:

"Upornost i borba, morate dati ne sto posto nego 200 posto da biste ostvarili svoj cilj i jednostavno da kaže ja to hoću, ja to mogu i ne slušati ako neko kaže ti to ne možeš", poručuje Almin.

Poruka je ovo poruka za sve nas, a ne samo za osobe sa invaliditetom.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()