Uprava EPBiH odobrila novac za isplatu plata rudarima

Nadzorni odbor potvrdio je odluke EPBiH pa će 154, od ukupno 796 radnika zeničkog rudnika, postati tehnološkim viškom i zbrinuti isplatom stimulativnih otpremnina ili penzionisanjem

31.10.2023. 20:09
  • Podijeli:
rudari_una-63ebcf6451296.webp Foto: UNA

Uprava "Elektroprivrede Bosne i Hercegovine" (EPBiH) odobrila je novac za isplatu plaća, nakon što je prošle sedmice usvojila novu sistematizaciju radnih mjesta u Rudniku mrkog uglja Zenica, pa bi sutra trebala biti obnovljena proizvodnja u jami "Raspotočje", najavio je predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

Nadzorni odbor potvrdio je odluke EPBiH pa će 154, od ukupno 796 radnika zeničkog rudnika, postati tehnološkim viškom i zbrinuti isplatom stimulativnih otpremnina ili penzionisanjem.

"Direktor me obavijestio da je novac za plaće danas odobren. Novac za avgustovsku i septembarsku plaću te naknade za topli obrok, na računu preduzeća mogao bi biti do kraja dana ili sutra ujutro. To znači da bi proizvodnja mogla biti obnovljena sutra, u drugoj smjeni, jer će ujutro jamu pregledati i federalna inspekcija", najavio je Avdić, prenosi Fena.

Zenički rudari obustavili su proizvodnju još 25. septembra, od kada se nalaze u radničkom neposluhu. Avdić ističe kako će tek sutra, kada se radnici budu pojavili na poslu, znati i da li je, eventualno, neko napustio preduzeće u periodu u kojem se nije radilo.

"Svi radnici koji su postali tehnološki višak ostat će u preduzeću sve dok im se ne isplate otpremnine ili ne uveže staž za odlazak u penziju. Tako je dogovoreno. Novac je osiguran za njihovo zbrinjavanje, ali neće odmah biti i povučen. Prvo ide isplata plaća, kako bi se obnovila proizvodnja", ističe Avdić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()