Upozorenje Vladi FBiH: Ljekari nastavljaju štrajk

Prije četiri mjeseca Vladi FBiH Sindikat je predao inicijativu za ujednačavanje prava doktora

10.10.2023. 18:35
  • Podijeli:
Setnja_Sarajevo_doktorice_foto_AA (21)-64987dbd292f6.webp Foto: AA

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH /FBiH/ upozorio je federalnu vladu da će, ukoliko do 17. oktobra ne dobije odgovor na zahtjeve upućene prije više od 40 dana, ljekari širom Federacije donijeti odluku o datumu štrajka upozorenja.

Iz Sindikata ukazuju da je na Vladi FBiH da napravi korak, da to zaustavi i pokaže da brine jednako i o stanovništvu u malim, kao i u velikim kantonima.

Prije četiri mjeseca Vladi FBiH Sindikat je predao inicijativu za ujednačavanje prava doktora, prenose federalni mediji.

"Do danas smo sa premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem i federalnim ministrom zdravstva Nediljkom Rimcem imali jedan sastanak na kojem smo ih upoznali o tome kolike su razlike u pravima doktora u pojedinim kantonima i o problemu odlaska doktora iz malih kantona", istakli su iz Saveza i napomenuli da je od tada prošlo 40 dana i da još nema odgovora od federalne Vlade.

Iz Saveza navode da Posavski kanton danas nema nijednog kardiologa, ima jednog anesteziologa, Kanton 10 ima dva anesteziologa, a situacija nije bolja ni sa drugim granama medicine.

"Stanovništvo zdravstvenu zaštitu treba 24 časa dnevno, a nažalost ovaj broj doktora to ne može pružiti. U Kantonu Sarajevo doktor ima za 50 odsto veću platu nego doktor u Orašju, koji motiv time dajemo ljekarima da ostanu u malim sredinama?", upitali su iz ovog sindikata. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()