Upoznajte Bibu, šarmantnu mačku koja čuva Umjetničku galeriju BiH

"Upoznajte našu novu muzejsku macu", poručili su iz Umjetničke galerije BiH uz fotografiju

25.01.2024. 16:07
  • Podijeli:
macka_Biba_foto_FB-65b25f831de19.webp Foto: Facebook/Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine posljednjom objavom na zvaničnom Facebook nalogu oduševila je svoje posjetitelje.

Naime, u prostorijama sarajevskog muzeja svoj dom pronašla je i šarmantna Biba.

"Upoznajte našu novu muzejsku macu", poručili su iz Umjetničke galerije BiH uz fotografiju.

Na adresi Zelenih beretki 8 u Sarajevu, stanuju dvije mace o kojima uposleni ove kulturne ustanove vode brigu.

"Imamo dvije mace, jedna je Fa, a druga je Biba. Obje su se tu rodile i ostale kod nas, starija ima godinu dana, a mlađa Biba ima oko 6-7 mjeseci. Biba je ta s Facebooka", kazali su iz Umjetničke galerije za portal Radiosarajevo.ba.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine (UG BiH) najznačajnija je galerijska institucija u Bosni i Hercegovini. Osnovana je 1946. godine, a jezgro početne zbirke činila je kolekcija od 600 eksponata Galerije Zemaljskog muzeja BiH.

Od 1953. galerija je smještena u zgradi, koju je 1912. najvjerovatnije projektovao čuveni Josip Vancaš i u kojoj je do tada bila robna kuća u vlasništvu jevrejskih trgovaca Ješue i Mojce Salom. Za javnost je UG BiH prvi put otvorena 1959. godine, kada je prezentirana i prva stalna postavka.

Danas kolekcija UG BiH broji više od 6000 eksponata, podijeljenih u nekoliko zbirki - Zbirka bh. umjetnosti, Zbirka Ferdinanda Hodlera, Zbirka ikona, Zbirka jugoslovenske umjetnosti, Zbirka međunarodnih donacija, Zbirka fotografije i novih medija, te Likovni arhiv "NADA".

U sklopu Galerije djeluje i odjeljenje dokumentacije i biblioteke, restauratorska, stolarska i pozlatarska radionica, fotostudio sa fototekom, te odjeljenje koje se bavi pedagoškim radom.

Od osnivanja je u Galeriji postavljeno preko 900 izložbi, a UG BiH sa radom nije prestajala niti tokom rata od 1992. do 1995. godine, kada su organizirane 42 izložbe.

Možete ih posjetiti svaki dan, osim nedjelje, od 10:00 do 20:00 sati.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()