Uništavaju im životnu lagunu: Oko 200 vrsta ptica je u opasnosti!

Živopisna laguna u blizini Albanske obale na Jadranskom moru, ključna je stanica za jata ptica u njihovoj godišnjoj selidbi izmedju Evrope i Afrike

31.01.2023. 20:12
  • Podijeli:

Više od stotinu ekologa protestovalo je na gradilištu novog aerodroma u blizini staništa ptica na jugu Albanije.

Iako je projekat osmisljen da postakne turizam ovog prostora, demonstranti ovu izgradnju vide kao prijetnju za oko 200 vrsta ptica, uključujići flaminge i pelikane.

Živopisna laguna u blizini Albanske obale na Jadranskom moru, ključna je stanica za jata ptica u njihovoj godišnjoj selidbi izmedju Evrope i Afrike.

Albanska vlada gradi aerodrom samo 5 kilometara od netaknute pješčane obale koja je glavno pristanište desetinama hiljada ptica.

Komitet berlinske konvencije koja radi na zaštiti evropskih divljih životinja i prirodnih staništa navodi da bi Albanija trebalo da obustavi gradnju aerodroma, što je ujedno i stav Evropske Unije, koja je takvo mišljenje iznijela još 2021. godine kada je pokrenut projekat za njegovu izgradnju.

Švajcvarska firma koja je preuzela projekat za izgradnju, saopštila je da pravci polijetanja i slijetanja aviona neće uticati na puteve ptica.Takođe ističu, da će pista biti udaljena tri i po kilometra od utočišta za ptice i 5 kilometara od njihvih glavnih migracionih puteva.

Nadamo se da ovaj put priroda neće platiti cijenu zbog ljudskog nemara i da će se u svakom slučaju pernate selice prilagoditi novonastalim uslovima. 

Nikolina Fržović, Una!

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()