UNA pita - koliko nas je korona koštala i nazire li se kraj pandemije?

Korona virus više nije međunarodna zdravstvena prijetnja

13.05.2023. 10:28
  • Podijeli:
2021-12-30t131027z-606909437-rc2zor9ii0j5-rtrmadp-3-health-coronavirus-france.jpg

Hrvatska je proglasila kraj pandemije covid-19. U Republici Srpskoj još je na snazi vanredna situacija koja je zbog virusa korona proglašena 16. marta 2020. godine, dok je u Federaciji BiH 29. maja 2020. ukinuto stanje prirodne nesreće proglašeno zbog pandemije korona virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija prije nekoliko dana proglasila je kraj globalne zdravstvene krize. Ubrzo je susjedna Hrvatska proglasila kraj panedmije u skladu s odlukom (WHO) koja je odlučila da COVID-19 više nije međunarodna zdravstvena prijetnja, te zbog povoljne epidemiološke situacije u ovoj zemlji.

Na pitanje kada bi se to moglo desiti u Republici Srpskoj, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić je rekao da Institut za javno zdravstvo mora da uradi procjenu trenutne epidemiloške situacije u RS kako bi bila donesena odluka o ukidanju vanredne situacije zbog kovida 19.

On je naveo da je, prema posljednjim istraživanjima, epidemiloška situacija u Republici Srpskoj povoljna, te da Institut za javno zdravstvo redovno prati stanje.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS su za portal UNA kratko su prokomentarisali da će se oglasiti kada bude donesen zajednički zaključak sa Ministarstvom i Vladom koja kada ga prihvati.

Koliko nas je korona koštala?

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske građanima koji su zaraženi virusom korona u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu, za sve ono što spada u obavezno zdravstveno osiguranje.  Dakle, oslobođeni su plaćanja participacije. 
Tako da Fond u potpunosti finansira bolničko liječenje oboljelih od COVID 19, što podrazumijeva kompletnu bolničku njegu (uključujući lijekove i sve ostalo što je dostupno u bolnicimama Republike Srpske za oboljele od virusa korona).

Podsjećamo i da Fond od 13. marta 2020. godine finansira zdravstvene usluge za sve građane osigurane i neosigurane u javnim zdravstvenim ustanovama. Ova odluka  je još na snazi i biće sve dok traje vanredna situacija u Republici Srpskoj.

"Po tome je Republika Srpska jedinstvena u regionu, budući da fondovi zdravstvenih osiguranja susjednih zemalja ne finansiraju zdravstvene usluge za neosigurane građane u pandemiji virusa korona.  Trošak Fonda,  od kako je ova odluka na snazi, samo za neosigurane građane koji su koristili zdravstvenu zaštitu iznosi oko 150 miliona KM", rekla je za portal UNA portparolka FZO Darija Filipović Ostojić.

Objašnjava da to znači da sve dok traje vanredna situacija uslov za korišćenje zdravstvenih usluga nije redovna uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje (kao što je u redovnim situacijama). Međutim, to ne znači da su uplatioci doprinosa oslobođeni plaćanja ove obaveze, već u vanrednoj situaciji, uslov za korišćenje zdravstvene zaštite nije redovna uplata doprinosa.

"Takođe, Fond je u pandemiji virusa korona donio dvije odluke koje su nastale kao produkt praćenja aktuelne epidemiološke situacije. Jedna od njih je i finansiranje pulmološke medicinske rehabilitacije za osiguranike koji su preležali virus korona, nakon bolničkog liječenja u trajanju do 28 dana", kaže Filipović Ostojić.

Osim ovog prava, dodaje da je Fond omogućio i da ukoliko se zbog korone postupak vantjelesne oplodnje prekine, osiguraniku će se izdati novo rješenje za istu proceduru koja je i prekinuta zbog virusne infekcije. 

"Dakle, ženi se u slučaju dobijanja virusa korona, prekinuta procedura vantjelesne oplodnje neće računati kao obavljeni pokušaj, a kada bude radila ponovo,  u novom rješenju će stajati broj procedure koja je i bila prije nego što je dobila virus korona", kaže Filipović Ostojić.

Ostali troškovi

Podsjećamo i da Fond bolnicama, za pacijente koji su na respiratoru  za ovu uslugu po pacijentu plaća 30.330 KM od prijema do otpusta iz bolnice. Za pacijente koji zahtijevaju povremenu upotrebu kiseoničke maske i klasifikuju se kao pacijenti sa težom kliničkom slikom, FZO RS po pacijentu plaća 2.270 KM, a za pacijente sa najblažom kliničkom slikom 1.260 KM. Dakle, bolničko liječenje pacijenata sa virusom korona u potpunosti finansira Fond.

"Takođe, Fond je za potrebe zdravstvenog sistema u cilju sprječavanja širenja virusa korona sprovodio nabavke zaštitne opreme i medicinskih sredstava, kao i sredstava za održavanje higijene, zahvaljujući kojoj su zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj u potpunosti snabdjevene neophodnom opremom. Za sve navedeno sredstva je obezbijedila Vlada Republike Srpske", rekli su za portal UNA u FZO RS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()