UNA istražuje: Kako da uštedimo struju tokom ljetnjih dana

Stručnjaci tvrde da se, racionalnim korišćenjem uređaja, može uštedeti čak i do 20 odsto

29.07.2023. 08:17
  • Podijeli:

Velike vrućine donose i veće račune za struju, najvećim dijelom zbog korišćenja klima uređaja. Stručnjaci tvrde da se, racionalnim korišćenjem uređaja, može uštediti čak i do 20 odsto.

Provjerili smo kod servisera kako se to postiže.

"Ugasi svjetlo za sobom, štedi struju", svi smo manje više odrasli uz ovu rečenicu. I dok jedni štede struju cijeli život, drugi prave planove kako da uštede, treći o štednji ni ne razmišljaju

Međutim ukoliko uzmemo u obzir da je štednja struje veoma važna stavka za održiv kućni budžet - važno je da znamo kako da uštedimo struju tokom ovih ljetnjih dana?

Da li da peremo veš ručno, grijemo vodu u loncu, kupamo se u koritu ili ipak postoji drugo rješenje?

"Klima uređaj je drugačiji od kućnih potrošača. Da li je bojler ili veš mašina - njih je najbolje koristiti noću. Kada govorimo o klima uređaju - jedina štednja je što manje paliti. Ako već koristimo intenzivno klima uređaj cijelog dana - najvažnije je da podesimo pravu temperaturu koja će vam biti u prostoriji. Bojler je interesantan, noćna akumulacija tople vode je najzgodnija. U toku dana paliti po potrebi ako već imate veću potrošnju", kaže član Unije servisera klimatizacije Srbije Miroslav Simić.

Dakle ključ je u promjenama navika, kažu stručnjaci. A preporuke za štednju u domaćinstvu odnose se i na klima uređaj.

"Moja preporuka i preporuka svih ljekara je da maksimalna temperatura između spoljne i unutrašnje temperature bude pet do sedam stepeni, što znači da u kući ne treba da bude ispod 26. Od 26 do 28 - shodno spoljnoj temperaturi i to je jedini način da se uštedi struja kada koristimo klima uređaj", dodaje Simić.

Savjeta za štednju je mnogo, ali nemaju svi jednake efekte.

Opširnije u prilogu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()