UNA istražuje: Hoće li piletina i jaja biti skuplji!?

Skupi repromaterijali, hrana i gorivo mogu dovesti i do nestašice

10.11.2022. 20:56
  • Podijeli:
pilići profimedia-1664211501676.webp Foto: Profimedia

Pileće meso i jaja mogli bi početkom naredne godine biti skuplji, a postoji opasnost i od deficita, jer bi zbog dosta skupljeg repromaterijala i hrane, moglo da dođe i do manjka pilećeg mesa i jaja na policama u marketima.

Udruženje peradara i proizvođači upozoravaju i na veliki problem pilećeg zaleđenog mesa  koje dolazi iz Turske, a koje se odleđava i u trgovinama prodaje pod svježe meso.

UNA je pitala proizvođače i predstavnike Udruženja peradara kakva je situacija i šta stanovnici Bosne i Hercegovine mogu očekivati u narednom periodu?

Uvoze zaleđeno pileće meso iz Turske i prodaju pod svježe

Predrag Miličić, direktor firme Agreks iz Donjeg Žabara i predsjedavajući Koordinacionog tijela za živadarstvo i peradarstvo BiH za portal UNA ističe da je Koordinacioni odbor poslao saopštenje i apelovao na vlasti unutar BiH da se pooštri kontrola puštanja u promet smrznutog pilećeg filea koji dolazi na tržište BiH i pušta se kao svježi.

"Upozoravamo na poštivanje propisa, ali i na zaštitu potrošača. Nešto što je namijenjeno preradi, ako se pušta u slobodnu prodaju, pravi dvostruke štete", kaže Miličić.

Vrlo loša godina za peradare

Dodaje da smo svjedoci enormnih i stalnih poskupljenja svih inputa kada je u pitanju proizvodnja u živinarstvu i ne samo u proizvodnji mesa, nego i rasplodnih jaja i svih drugih roba koje se tiču živinarstva.

“Imamo vrlo lošu godinu kada je ratarska proizvodnja u pitanju i stalan rast cijene kukuruza koji je jako loše rodio u čitavom regionu, soje i sojine sačme, suncokreta i suncokretove sačme, koji su nam važni inputi, uz opterećenja  zbog poznatih problema s istoka, zbog gasne krize, zbog izuzetno visokih cijena dizel goriva na tržištu BiH koji se ne smanjuje i raste i jednak je cijenama u najrazvijenijim evropskim zemljama, i onog čega se  proizvođači posebno pribojavaju, najavljenog rasta struje koje nas čeka sigurno s kraja ove godine i time će sigurno proizvodnja dodatno poskupiti, a time i cijena proizvoda”, kazao je Miličić, izrazivši nadu da će proizvođači izdržati i da neće doći do nestašica.

Tvrdi da je broj aktivni farmi smanjen, da su kapaciteti manji i u proizvodnji i da će se to u narednih par mjeseci odraziti na bh. prostor i to i cijenama i ponudom.

Inspekcije ne rade svoj posao

Maid Jabandžić, predstavnik industrije pilećeg mesa “Madi” za portal UNA kaže da ne bi prognozirao nestašicu i rast cijena, jer to još uvijek ne zna.

“To su spekulacije. Ne mogu to komentirati i to ne zavisi od ovog malog tržišta, to su globalna kretanja”, ističe Jabandžić.

Kaže da su žitarice u zadnje dvije godine poskupile 104 posto, a 104,5 žito, 104,3 posto pšenica, 59 posto soja.

“To su globalni trendovi”, ističe Jabandžić.

Kaže da je jedini problem turska piletina koja se odleđava i pušta u promet na tržištu cijele BiH.

“Mi nemamo ništa protiv uvoza za procesnu industriju, ali pojedinci to uvoze, odleđavaju pa prodaju i to nanosi veliku štetu”, kaže Jabandžić, te dodaje da svaki proizvod koji se odledi  je slabijeg kvaliteta, a to je i kršenje zakona.

“Očito inspekcijama ne smeta i puštaju to, a to je lako utvrditi”, objašnjava Jabandžić.

Nada se da neće doći do nestašice pilećeg mesa, ali da je ovo tržište više nego malo i u potpunosti zavisno od eksternih faktora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()